*

Kommunalvalg Aarhus
Aarhus

Majestætisk marguerit-mix skaber nyt liv efter omstridt kunstværk i Mindeparken

Maling-ramt område er blevet sprøjtet til igen. Denne gang med frø.

Blomsterblandingen er sprøjtesået. I praksis betyder det, at frøene blandes op med vand og tilsættes cellulose før frøblandingen sprøjtes ud over jorden med en solid vandslange. Foto: Jeanette Thysen

Dronning Margrethe og de mange aarhusianske trafikanter kan godt glæde sig til et nyt naturligt kunstværk, når de krydser Strandvejen ved Mindeparken i Aarhus. Kunstmuseet Aros og Aarhus Kommune har nemlig lagt sidste hånd på reetableringen af det omstridte hjørne af Mindeparken.

Ny natur
  • Aros stod sammen med den tyske kunstner Katharina Grosse bag det omstridte landskabsmaleri, der i maj blev skabt i Mindeparken i Aarhus.
  • Maleriet bestod af rød og hvid vandbaseret akrylmaling, som blev spraymalet direkte ud på områdets græs, buske og tre træer omkring det hjørne af Mindeparken, som vender ud mod Strandvejen og Aarhus Bugt.
  • Værket var en del af udstillingen ”The Garden”, som ifølge Aros sætter fokus på menneskets forhold til naturen.
  • Aarhus Kommune gav sammen med politiet tilladelse til at værket blev udført.
  • Aros har tilbudt at erstatte de tre malede træer, hvis der bliver behov for at plante nye.

En vild blomsterblanding med margueritter blev bogstavelig talt sprøjtet ud over Aarhus’ mest omtalte område i nyere tid. Området har siden maj måned lagt ryg til Aros-museets omstridte kunstværk, der vakte voldsom debat, efter at rød og hvid plastikmaling blev sprayet ud på parkhjørnets planter og dannede et live landskabsmaleri. Fremover vil et mere naturligt kunstværk pryde hjørnet.

Mangfoldigt margueritmix

Valget af en værdig og mere naturlig afløser for kunstværket er faldet på en marguerit-mix, der kan klare sig på den næringsrige jord på parkhjørnet og samtidig kan forventes at falde i god jord hos majestæten. Blomsterblandingen med både enårige og flerårige vilde blomster vil snart titte frem med grønne spirer, men blomstrer først fra næste forår. Blandingen er opkaldt efter vejgrøftens vilde variant af margueritten, hvid okseøje. Blå kornblomster, røde kornvalmuer og gule hulkravede kodrivere er blandt de andre i alt 18 forskellige blomsterarter, som fremover vil danne en kulørt kulisse for dronningen og aarhusianerne, når de passerer hjørnet på Strandvejen ved Mindeparken.

»Frøblandingen er foruden blomsterblandingen tilsat græs. Det gør, at jorden bedre kan holde til de mange mennesker, som gennem sommeren gæster dette hjørne af Mindeparken, når der afholdes DHL-stafet og Classic Race i Aarhus,« forklarer Birgitte Errboe Poulsen, der er landskabsarkitekt i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

»Vi ønsker samtidig, at området skal fremstå mere naturnært, vildt og blomstrende,« siger hun og fortsætter:

»Derfor bliver blomster- og græsplænen fremover kun slået en eller to gange om året.«

Fjernet som planlagt

Kunstværket, som farvede jorden før frøblandingen, var en del af Aros-museets store udendørsudstilling ”The Garden”, der åbnede i maj.

Trods heftig debat om kunstværkets tilstedeværelse og forslag om at fjerne den rød-hvide vandbaserede akrylmaling fra parkens planter, så fastholdt Aarhus Kommune sin tilladelse til, at Aros gennemførte udstillingen som planlagt. Kunstværket stod derfor frem til 31. juli, hvor udstillingen var planlagt til at slutte.

Vi ønsker, at området skal fremstå mere naturnært, vildt og blomstrende
Birgitte Errboe Poulsen Landskabsarkitekt, Aarhus Kommune

Græsset blev dog klippet ved en fejl undervejs i udstillingen af entreprenøren, der stod for områdets vedligehold. Kunstværkets græs mistede derfor en del af sine danske dynamitfarver i de sidste måneder af udstillingen.

Efter udstillingen sluttede, har Aarhus Kommune i dialog med Aros sikret, at malingen og græstørven under kunstværket er skrællet af og destrueret. Desuden er jorden testet for forurening, og alle malede blade er klippet af kunstværkets tre træer. Så kan de malede træer blive stående, uden at de farvede blade flyver rundt i naturen, når træerne taber bladene i løbet af efteråret.

Før kunstværket satte spot på hjørnet af Mindeparken, lå her blot en anonym, grøn græsplæne med en vilter bunke buske og et par gamle elmestubbe. Nu får området en ny opblomstring, når den nye, majestætvenlige marguerit-mix farver græsset med en vifte af vilde blomster fra foråret.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Hurra, så lyttede de

Kate Runge, byrådskandidat for Venstre, tidl. embedslæge
Jeg blev glad, da jeg læste Ældreministeriets udmelding, at plejen af ældre mennesker på plejehjem eller i eget hjem skal være mere ”værdig”, og at kvaliteten skal sikres med et nyt videnscenter, et rejsehold og et nyt, uafhængigt tilsyn.

Debat: Vision for regionernes it-udvikling

Rasmus Foged (AL), spidskandidat til Region Midtjylland, Aarhus | Karina Enggaard (AL), kandidat til Region Midtjylland, Favrskov

KV17: Syddjurs – en del af noget større

Jan Kjær Madsen (R), byrådsmedlem i Syddjurs
Vi skal arbejde for, at vi binder vores kommune op i en større sammenhæng med en politik for en grøn omstilling og -udvikling.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her