*

Aarhus

Ny forskning: En simpel blodprøve kan afsløre kræft

I fremtiden vil en blodprøve måske kunne bruges til at afsløre, om en person har kræft, viser ny aarhusiansk forskning.

En simpel blodprøve kan måske bruges til at afsløre, om en person har kræft, viser ny aarhusiansk forskning. Foto: Jan Dagø

Et hurtigt stik og få ml blod i en kolbe under et besøg hos lægen kan i fremtiden være nok til at finde ud af, om en person har kræft.

Det er i hvert fald håbet hos aarhusianske forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, der har deltaget i en stor, international undersøgelse, hvor formålet var at opdage kræften tidligst muligt for i højere grad at kunne menneskeliv.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital.

I undersøgelsen afprøvede forskerne en genetisk test, hvor det med en simpel blodprøve kan afgøres, om der er kræftmutationer i blodet. Testen kortlægger de små stykker af dna, der flyder rundt i vores blod og bestemmer, om nogle af dem er muteret. Hvis der findes mutationer, er det et tegn på, at der forekommer kræft.

I undersøgelsen deltog 194 patienter med kræft og 44 raske. Forskerne kiggede på underlivskræft, brystkræft, tarmkræft og lungekræft, og resultaterne viste, at der var høje forekomster af muteret dna i blodet hos de mest syge. Men også ved tidlige stadier af kræft kunne forskerne se muteret dna i blodet og mener derfor, at der håb for, at lignende tests i fremtiden kan bruges til at screene folk for kræft og dermed sætte ind i et tidligt stadie, så de ramte kan helbredes.

»I dag er der nogle screeningsprogrammer, hvor op til 40 pct. af de inviterede vælger ikke at deltage. Det gælder f.eks. tarmkræftscreening. Måske er forklaringen, at tarmkræftscreeningstesten, er baseret på en afføringsprøve, hvilket kan være en barriere for nogle. Jeg tror, at flere vil have lyst at deltage, hvis de i stedet kunne gå til lægen for at få taget en blodprøve,« siger Claus Lindbjerg Andersen, professor på Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og en af forskerne bag projektet i pressemeddelelsen.

Japansk nybrud: Blodprøve kan afsløre 13 typer kræft

Professoren mener, at testen også vil kunne bruges til at løbende at screene personer, der har en høj risiko for at udvikle kræft. Det kan være medlemmer af familier med arvelig brystkræft eller tarmkræft. Testen vil også kunne bruges til løbende at holde øje med, om der efter en operation for kræft skulle komme tegn på, at kræften vender tilbage.

»Hvis vi kan opdage kræfttilbagefald tidligt, så er der håb for, at vi kan gribe ind og helbrede patienten,« siger Claus Lindbjerg Andersen.

Næste skridt bliver at sammenligne testen med kendte screeningsprogrammer ogi første omgang programmet for tarmkræftscreening. Det skal afgøre, om blodprøve-testen er ligeså god eller måske bedre til at finde tarmkræft end den afføringsprøvetest, der bliver brugt i dag.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Uddan flere læger

Nicolaj Bang, gruppeformand for De Konservative i Region Midtjylland, Hovedgaden 24, Brabrand
Lægemanglen er massiv og stigende. Længe har vi manglet psykiatere, men nu meldes det, at to af tre lægepraksisser ikke modtager nye patienter.

Debat: Vi vil leve op til vores værdier i hjemmeplejen

Kirsten Høgh Obling, viceområdechef Område Midt, Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune
Når vi er sammen med ældre borgere i hjemmeplejen i Aarhus, handler det for os om de tre værdier troværdighed, respekt og engagement.

Debat: Politisk velfærdsplat

Uffe Lindum, Damledet 21, 8350 Hundslund
I et og alt kan jeg bekræfte essensen af det indlæg, Inge Meyer i Tilst 8/9 havde i JP.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her