*

Aarhus

Aarhusianske unge stemmer rødt

De unge er vilde med Socialdemokratiet, Venstre og de radikale

Alle stemmer tæller, når der skal vælges nye politikere til det kommende Aarhus Byråd. Men de unge vælgere mellem 18-29 år i Aarhus Kommune er noget lidt særligt.

For samlet var der pr. 1. januar 2017 88.703 unge i aldersgruppen, og den udgør dermed godt 26 pct. af den samlede befolkning i Aarhus Kommune.

Derfor er det oplagt, at partierne gerne vil høste sympati hos de unge vælgere til kommunalvalget den 21. november.

Socialdemokratiet taber terræn - men den røde blok består

For nogle partier er det tilsyneladende lettere end andre. En ny meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for JP Aarhus viser, at en stor del af de adspurgte unge støtter flere af de gamle, veletablerede partier.

Målingen her tegner et billede af, at det kan være svært at komme i byrådet, hvis man ikke har godt fat i de unge i en by som Aarhus.
Steen Stavnsbo, byrådsmedlem (K)

Radikale er tredje størst

Således får Socialdemokratiet opbakning fra 21,2 pct. af de adspurgte unge mellem 18 og 29 år i målingen. Lige efter er Venstre med opbakning fra 20 pct. af vælgerne, og som nummer tre kommer Det Radikale Venstre med 17,3 pct. af stemmerne blandt de yngste stemmeberettigede.

Årsagen til den store opbakning til de tre partier i målingen skyldes ifølge valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet flere ting.

For det første er mange af de unge borgere i Aarhus Kommune tilflyttere, som er kommet til byen for at studere. Dermed har de ikke nødvendigvis stor tilknytning til byen og dens politiske historie.

»De Radikale henter traditionelt mange stemmer blandt universitetsstuderende. Men en anden tendens er, at de unge endnu ikke har haft den store kontakt med velfærdsydelser endnu. De har eksempelvis ikke nødvendigvis børn i skoler og daginstitutioner,« siger Rune Stubager.

Svært for mindre partier

Udfaldet af den seneste meningsmåling viser, at det er svært for flere af de mindre partier at få de unges støtte. Eksempelvis har blot 0,8 pct. af de adspurgte i målingen sagt ja til, at de vil stemme på Det Konservative Folkeparti.

»Der er en opgave for os, som vi er opmærksomme på. Vi skal gøre os interessante over for de unge og de unge familier i kommunen. Det er klart, at vi ikke tilpasser vores politik til en særlig målgruppe, men målingen her tegner et billede af, at det kan være svært at komme i byrådet, hvis man ikke har godt fat i de unge i en by som Aarhus,« siger byrådsmedlem Steen Stavnsbo (K).

På den modsatte fløj har SF også en udfordring med de unge, viser målingen. SF får 3,6 pct. af de unge stemmer, men ifølge rådmand Thomas Medom (SF), er målingen ikke pålidelig.

»Antallet af adspurgte er nede i så små marginaler, at jeg ikke rigtig synes, at det giver mening at udtale sig om. Vi ved godt, at vi ikke har flest vælgere blandt de unge. Men vi har masser af politik, som også omhandler de unge – eksempelvis kravet om flere billige boliger. Vi designer ikke vores politik til særlige målgrupper. Vi er et velfærdsparti, og det er nok mest for folk, som har stiftet familie,« siger Thomas Medom.

Repræsentere alle aldre

Også Venstre slår på sit krav om flere billige boliger som et af sine tilbud til de yngste vælgere, men på spørgsmålet om, hvad årsagen til den store opbakning blandt de yngste skyldes, er Venstres ordfører Gert Bjerregaard ikke i tvivl:

»Vi har et bredt hold i byrådet, som repræsenterer alle aldersgrupper.«

Hos Alternativet, som stiller op til byrådet for første gang, er de unge også vigtige. Partiet er i gang med at etablere sit ungdomsparti i Aarhus.

»Vi vil rigtig gerne snakke med de unge, for det er deres fremtid, det handler om. Men generelt tyder det på, at mange i andre aldersgrupper også har lyst til engagement og aktivisme,« siger Tenna Schaldemose, formand for Alternativet Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Livet skal leves i det grønne

En by som Aarhus er godt på vej fra smilets by til betonens eldorado.

Trafik: Byrådet bør sætte gang i Viborgvej-analyse

Mette Nøhr, byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Favrskov, Hammel
consequat.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Mange har sprunget 2017 over

4 af 10 aarhusianere har endnu ikke interesseret sig for kulturhovedstadsåret. Det er som forventet, mener både borgmester og ledelsen af Aarhus 2017.
Annonce
Svimlende smuk udstilling i Danmarks ældste by
Da Marco Polo ankom til Kina i det 13. århundrede, var han tydeligt begejstret for Østen, som på mange områder virkede mere avanceret end hans hjemlige Venedig. Aktuel udstilling på Museet Ribes Vikinger tilbyder et blik på den kultur, Polo så og beskrev. 
Se flere
Svimlende smuk udstilling i Danmarks ældste by
Da Marco Polo ankom til Kina i det 13. århundrede, var han tydeligt begejstret for Østen, som på mange områder virkede mere avanceret end hans hjemlige Venedig. Aktuel udstilling på Museet Ribes Vikinger tilbyder et blik på den kultur, Polo så og beskrev. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her