*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Aarhus

Pas på: Letbanen rammer midtbyen med testkørsler

Testkørslen af de kommende letbanetog udvides til Nørrebrogade og havnefronten i centrum af Aarhus.

Siden maj har Aarhus Letbane testkørt letbanetog på en lukket strækning mellem Brendstrupgårdsvej og Paludan-Müllers Vej i det nordlige Aarhus. Fra mandag bliver byens øvrige trafikanter i højere grad påvirket, når letbanetogene udvider testkørslerne langs havnefronten og Nørrebrogade. Det oplyser Aarhus Letbane i en pressemeddelelse.

»Østjyder skal være ekstra opmærksomme, når de går eller cykler langs havnefronten i Aarhus. Selvom vi er i slutfasen af anlægsarbejdet, kan det være farligt at krydse sporene. Der kan komme store arbejdskøretøjer og ujævne overflader, som man kan falde over – og nu kan der altså også komme et letbanetog forbi,« siger Claus Pedersen, sikkerhedschef i Aarhus Letbane.

Letbanen starter testkørsel i Nordbyen

Letbanens fem sikkerhedsråd

1. Respekter lyssignalerne – kører du over for gult eller rødt lys, risikerer du at komme i vejen for et letbanetog.

2. Benyt altid fodgængerfelterne, når du vil krydse letbanesporet.

3. Se dig for til begge sider, når du krydser letbanesporene – letbanetog kan komme fra både højre og venstre.

4. Gå aldrig langs letbanesporene – et letbanetog er støjsvagt, let at overhøre og bredere end sporene.

5. Cyklister bør altid krydse letbanespor vinkelret – ellers kan cyklens hjul hænge fast i skinnerne.

Kilde: Aarhus Letbane

Claus Pedersen peger på, at havnefronten adskiller sig fra resten af letbanestrækningen, da togene blander sig med den øvrige trafik uden adskillelse i form af bomme og hegn.

Af samme grund stiller det større krav til strækningens øvrige trafik.

»Vi ser i stigende grad, at folk krydser letbanesporene på trods af, at der stadig bygges på strækningen. Nu, hvor der også kører letbanetog på havnen, er folk altså nødt til at holde øje med, hvad der sker omkring dem,« siger Claus Pedersen.

Fodgængere og cyklister anbefales at benytte fodgængerovergange, når det er muligt. Skal man krydse letbanesporene, er det vigtigt at huske på, at det er en transportkorridor for både arbejdskøretøjer og letbanetog.

»Det er altså ikke nogen god idé at færdes på eller lige op ad sporene,« siger Claus Pedersen.

Letbanen påkørte lyssignal under prøvetur

Aarhus Letbane har sat røde advarselsskilte op langs hele teststrækningen. Togene vil under både testkørsel og almindelig drift køre med lav hastighed, hvor letbaneføreren kører ”på sigt”. Bliver det nødvendigt, kan letbaneføreren desuden ringe med en klokke eller et horn for at advare fodgængere og cyklister. Når Letbanen er i drift, bliver sporene udstyret med en særlig betonbelægning i form af små afrundede metalstykker, der markerer, hvor letbanetogene kører, oplyser letbaneselskabet.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus lancerer letbaneselskabet en sikkerhedskampagne, hvor østjyder i løbet af sommeren bliver gjort opmærksom på den nye gæst i bybilledet i takt med at togene kører på fuld drift indtil den officielle åbning den 23. september.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Randers venter utålmodigt

Simon Ødegaard Simonsen, kandidat i byråd og folketing (V), Vester Boulevard 17, 8920 Randers
Gudenå er med sine 176 km Danmarks længste å, der munder ud i Randers Fjord midt i landets sjette største by, Randers, som dermed bliver delt i to halvdele: den ene del nord for åen/fjorden og den anden del syd for åen/fjorden.

Debat: ”Klemte” cyklister i Nørregade og Nørre Allé

Thomas Kruse, formand for Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørre Stenbro
Åbent brev til rådmand Kristian Würtz: Med stor beklagelse og til vores forundring må vi konstatere, at der ikke er sket afmærkning af cykelsti i Nørregade og Nørre Allé.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Mytedræber: Kan du spise dig til bedre fertilitet?
Råd om at spise laks og mandler florerer i håbet om at forbedre sin fertilitet. Hvis noget af det virkede, ville lægerne anbefale det, siger professor. 
Se flere
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her