*

Aarhus

Vakuumpakket mad er fortid: »Nu mangler vi kun det sidste«

Hvis plejehjemmene ikke længere skal servere opvarmet mad i weekenden, kræver det flere penge, fastslår ældrerådmand Jette Skive (DF). Byrådspolitikere vil ikke love, at pengene kommer.

Beboerne på alle kommunens plejehjem bør have frisklavet mad alle ugens dage, mener rådmanden for ældreområdet. Arkivfoto: Torben Stroyer

Der skal flere penge til, hvis alle aarhusianske plejehjem skal have råd til at hyre personale til madlavning i weekenderne. Helt konkret 11,4 mio. kr., fastslår afdelingen for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Selv om rådmanden for ældreområdet i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), gerne havde set, at madlavningen allerede var på plads på alle plejehjem ugens syv dage, erkender hun, at ordningen ikke er i mål.

»Det er en kolossal sejr for mig, at vi igen kan lave mad på plejehjemmene, og at kølevakuumpakket mad er fortid. Nu mangler vi kun det sidste. Selvom det kan være fint med rester fra dagen før, eller der er forberedt mad fra dagen før, som så bliver varmet, så skal plejehjemmene have flere midler til løn til kostfagligt personale i weekender og helligdage,« skriver Jette Skive i et skriftligt svar til JP Aarhus.

Ifølge Jette Skive har sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune jævnligt fået opdateringer på køkkenombygningerne på kommunens plejehjem. Den manglende frisklavede weekendmad kommer heller ikke bag på udvalgsmedlem Jan Ravn Christensen (SF), men han mener, at rådmanden i sin tid oversolgte sit madforslag.

»Det er ærgerligt, at man bliver stillet i udsigt i byrådet, at man kan håndtere problemstillingen, hvis man får disse 9 mio. kr. til anlæg og 9 mio. kr. til drift, og at det så ser ud til at være under halvdelen af det behov, der har været,« siger SF’eren, som dog glæder sig over, at det trods alt går i den rigtige retning.

»Et af de bedre forslag«

Et andet udvalgsmedlem, Ango Winther (S), vil gerne være med til at se på forslaget.

»Hvad var tilværelsen uden et varmt måltid mad hver dag? Det er et af de bedre forslag. Nu må vi se, hvordan afdelingen selv kan finde midlerne til tiltagene. Og så se på til efteråret, hvordan økonomien ser ud, når vi skal forhandle budgettet,« siger Ango Winther.

Jeg kan kun slutte op om, at der selvfølgelig skal være frisklavet mad i plejeboligerne hele ugen igennem.
Tove Jørvang, formand for Ældresagens lokalkomité for Aarhus-området

Også Venstres medlem af sundhed- og omsorgsudvalget er indstillet på at se på forslaget.

»Det er oplyst over for mig, at ca. en fjerdedel af plejehjemmene i dag serverer frisklavet mad syv dage om ugen. Resten får kun på hverdagene. Det ideelle vil være at sikre frisklavet mad til alle beboerne, men jeg kan ikke love, at vi kan finde pengene, for så havde vi fundet dem for længst,« siger Hans Skou.

Det er dog endnu ikke alle kommunens plejehjem, som får frisklavet mad også på hverdagene. De sidste køkkener på ni plejehjem – Hestehavehusene, Kristiansgården, Sifsgården, Skelager, Havkær, Sønderskovhus, Hørgården, Engsøgård og Næshøjvej – tages i brug senest ved årsskiftet, oplyser kommunen. Sundhed og Omsorg har modtaget 33,3 mio. kr. fra Sundheds- og Ældreministeriets pulje til renovering, etablering eller genetablering af lokale køkkener på plejecentre. Den sidste del af udgiften, der i alt løber op i 37,7 mio. kr. eksklusive moms. Den kommunale udgift til de køkkenombygninger, der blev gennemført i 2015, beløb sig til ca. 3,1 mio. kr. eksklusive moms. Sammenlagt er den kommunale udgift således ca. 7,5 mio. kr.

Ældre på plejehjem får opvarmet mad i weekenderne

De direkte udgifter til produktion af mad i Aarhus Kommunes plejehjem udgjorde 71,9 mio. kr. i 2016. I udgifterne er indeholdt løn til produktion af maden og råvarer.

Råvareudgifterne til weekenderne og helligdage anslås heraf til 11,7 mio. kr. i 2016.

Julefest på plejehjemmet Lotte.

Hvis byrådet til efteråret finder de 11,4 mio. kr., vil det ifølge Sundhed og Omsorg betyde, at der kan ansættes en ekstra ernæringsassistent på hvert af kommunens plejehjem, som skal arbejde lørdag, søndag og helligdage.

Tove Jørvang, formand for Ældresagens lokalkomité for Aarhus-området, var ikke klar over, at de fleste ældre plejehjemsbeboere i dag kun får serveret frisklavet mad i hverdagene.

Ønsker til ældreplejen for 95 mio. kr.

»Jeg kan kun slutte op om, at der selvfølgelig skal være frisklavet mad i plejeboligerne hele ugen igennem. Maden er en af de vigtigste ting, når man ikke har så mange andre fornøjelser, og det har man normalt ikke, når man først er kommet på plejehjem. Derfor er det godt for velbefindendet og i det hele taget, at man føler sig godt tilpas, at man kan glæde sig over duften af veltillavet mad også i weekenden,« siger Tove Jørvang.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Opråb til byrådet – letbanen er allerede forældet

Daniel Pedersson, by- og regionsrådskandidat (DF), Skejbyvej, Risskov
Byrådet holder sig selv for nar, når det stædigt forsvarer dets oprindelige beslutning. For master og køreledninger er en forældet teknologi.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her