*

Aarhus

Ældre på plejehjem får opvarmet mad i weekenderne

Rådmand beder om 11,4 mio. kr., så plejehjemsbeboere kan få frisklavet mad i weekenderne.

De aktuelle bevillinger i Aarhus rækker ikke til, at alle plejehjemsbeboere kan få frisklavet mad hele ugen. Arkivfoto: Jens Dresling

Gennem snart fire år som ældrerådmand har Jette Skive (DF) talt varmt om sin mærkesag: at der skal serveres frisklavet mad på de aarhusianske plejehjem, så de ældre oplever duften af mad.

Men selv om det i indstillingen til byrådet i 2014 blev betonet, at der »i særlig grad i weekenderne« skulle serveres frisklavet varm mad, må ældre på størstedelen af byens plejehjem nøjes med smørrebrød og opvarmet mad lørdag og søndag.

»I dag bliver maden til weekender de fleste steder forberedt på hverdage, opvarmet og serveret i weekenden,« lyder det i et svar fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til JP Aarhus.

Det kommer bag på formændene i Ældresagen og Ældrerådet i Aarhus, at der ikke serveres frisklavet mad i weekenderne.

»Vi troede, at ordningen var indført. Vi har ikke været klar over, at det ikke var tilfældet i weekenden alle steder. Der er ingen tvivl om, at det vil have stor værdi for de ældre,« siger Jan Radzewicz, formand for Ældrerådet.

Mangler penge

Årsagen til, at der i dag ikke serveres frisklavet mad i weekenderne på de fleste aarhusianske plejehjem, er, at de afsatte 9 mio. kr. om året fra byrådet til »at ansætte flere ernæringsassistenter til at bemande køkkenerne hele ugen og dermed sikre frisklavet mad fra egne køkkener på plejecentrene« langt fra har rakt.

Ønsker til ældreplejen for 95 mio. kr.

Derfor beder Sundhed og Omsorg nu om yderligere 11,4 mio. kr., så der »fremover bliver produceret mad syv dage om ugen«, hedder det i afdelingens budgetforslag, som blev præsenteret for politikerne i sundheds- og omsorgsudvalget på et møde i sidste uge.

Ingen fingerknipsløsning

Udvalgsformand Peter Hegner Bonfils (EL) vil spørge ind til baggrunden for forslaget om weekendmaden for at få et ordentligt beslutningsgrundlag.

»Jeg vil helt klart stille spørgsmål om, hvad i alverden baggrunden for dette her er. Har vi egentlig ikke afsat midler til det, og hvad er op og ned i det? Sidste gang ved budgetforhandlingerne i 2014 endte det med at være hovsa og vindfrikadeller i rigtig lang tid,« siger han og henviser bl.a. til, at nogle plejehjemskøkkener har vist sig dyre at klargøre, og at udgifterne er blevet væltet over på beboere.

Vakuumpakket mad er fortid: »Nu mangler vi kun det sidste«

Ældrerådmanden havde gerne set, at plejehjemmene var klar med frisklavet mad alle dage.

»Men jeg må også erkende, at det ikke er en fingerknipsløsning,« konstaterer Jette Skive.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Frustrationer efter fodboldkampen AGF-Lyngby – en hån mod spillets ånd

Ole Juul, tidl. sognepræst, skribent og foredragsholder, Lilleåvænget 6, Hadsten
Mandag aften blev en aldeles uforløst stund, og ærgrelsen over, at en dommer, der åbenbart intet fornemmer af spillets ånd, med en så tåbelig kendelse ødelagde aftenen, sidder i mig endnu.

Debat: Det nye Museum Ovartaci

Thomas Medom, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, politisk Leder for SF-Aarhus
Det er en mærkesag for SF, der endelig bliver til virkelighed, når byrådet beslutter, i hvilken form Museum Ovartaci skal videreføres.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her