*

Aarhus

Ældre på plejehjem får opvarmet mad i weekenderne

Rådmand beder om 11,4 mio. kr., så plejehjemsbeboere kan få frisklavet mad i weekenderne.

De aktuelle bevillinger i Aarhus rækker ikke til, at alle plejehjemsbeboere kan få frisklavet mad hele ugen. Arkivfoto: Jens Dresling

Gennem snart fire år som ældrerådmand har Jette Skive (DF) talt varmt om sin mærkesag: at der skal serveres frisklavet mad på de aarhusianske plejehjem, så de ældre oplever duften af mad.

Men selv om det i indstillingen til byrådet i 2014 blev betonet, at der »i særlig grad i weekenderne« skulle serveres frisklavet varm mad, må ældre på størstedelen af byens plejehjem nøjes med smørrebrød og opvarmet mad lørdag og søndag.

»I dag bliver maden til weekender de fleste steder forberedt på hverdage, opvarmet og serveret i weekenden,« lyder det i et svar fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til JP Aarhus.

Det kommer bag på formændene i Ældresagen og Ældrerådet i Aarhus, at der ikke serveres frisklavet mad i weekenderne.

»Vi troede, at ordningen var indført. Vi har ikke været klar over, at det ikke var tilfældet i weekenden alle steder. Der er ingen tvivl om, at det vil have stor værdi for de ældre,« siger Jan Radzewicz, formand for Ældrerådet.

Mangler penge

Årsagen til, at der i dag ikke serveres frisklavet mad i weekenderne på de fleste aarhusianske plejehjem, er, at de afsatte 9 mio. kr. om året fra byrådet til »at ansætte flere ernæringsassistenter til at bemande køkkenerne hele ugen og dermed sikre frisklavet mad fra egne køkkener på plejecentrene« langt fra har rakt.

Ønsker til ældreplejen for 95 mio. kr.

Derfor beder Sundhed og Omsorg nu om yderligere 11,4 mio. kr., så der »fremover bliver produceret mad syv dage om ugen«, hedder det i afdelingens budgetforslag, som blev præsenteret for politikerne i sundheds- og omsorgsudvalget på et møde i sidste uge.

Ingen fingerknipsløsning

Udvalgsformand Peter Hegner Bonfils (EL) vil spørge ind til baggrunden for forslaget om weekendmaden for at få et ordentligt beslutningsgrundlag.

»Jeg vil helt klart stille spørgsmål om, hvad i alverden baggrunden for dette her er. Har vi egentlig ikke afsat midler til det, og hvad er op og ned i det? Sidste gang ved budgetforhandlingerne i 2014 endte det med at være hovsa og vindfrikadeller i rigtig lang tid,« siger han og henviser bl.a. til, at nogle plejehjemskøkkener har vist sig dyre at klargøre, og at udgifterne er blevet væltet over på beboere.

Vakuumpakket mad er fortid: »Nu mangler vi kun det sidste«

Ældrerådmanden havde gerne set, at plejehjemmene var klar med frisklavet mad alle dage.

»Men jeg må også erkende, at det ikke er en fingerknipsløsning,« konstaterer Jette Skive.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.

Gode resultater i Sverige: Aarhus skal have en social investeringsfond

Thomas Medom, politisk leder for SF i Aarhus, social- og beskæftigelsesrådmand
SF foreslår, at Aarhus får en såkaldt social investeringsfond efter svensk forbillede

Trafik: Aflivning af befolkningens transportmuligheder

Hanne Skovrup , førtidspensionist Balle
I mange kommuner amputeres og kvæstes den trafikale infrastruktur.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her