*

Aarhus

Ældre på plejehjem får opvarmet mad i weekenderne

Rådmand beder om 11,4 mio. kr., så plejehjemsbeboere kan få frisklavet mad i weekenderne.

De aktuelle bevillinger i Aarhus rækker ikke til, at alle plejehjemsbeboere kan få frisklavet mad hele ugen. Arkivfoto: Jens Dresling

Gennem snart fire år som ældrerådmand har Jette Skive (DF) talt varmt om sin mærkesag: at der skal serveres frisklavet mad på de aarhusianske plejehjem, så de ældre oplever duften af mad.

Men selv om det i indstillingen til byrådet i 2014 blev betonet, at der »i særlig grad i weekenderne« skulle serveres frisklavet varm mad, må ældre på størstedelen af byens plejehjem nøjes med smørrebrød og opvarmet mad lørdag og søndag.

»I dag bliver maden til weekender de fleste steder forberedt på hverdage, opvarmet og serveret i weekenden,« lyder det i et svar fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune til JP Aarhus.

Det kommer bag på formændene i Ældresagen og Ældrerådet i Aarhus, at der ikke serveres frisklavet mad i weekenderne.

»Vi troede, at ordningen var indført. Vi har ikke været klar over, at det ikke var tilfældet i weekenden alle steder. Der er ingen tvivl om, at det vil have stor værdi for de ældre,« siger Jan Radzewicz, formand for Ældrerådet.

Mangler penge

Årsagen til, at der i dag ikke serveres frisklavet mad i weekenderne på de fleste aarhusianske plejehjem, er, at de afsatte 9 mio. kr. om året fra byrådet til »at ansætte flere ernæringsassistenter til at bemande køkkenerne hele ugen og dermed sikre frisklavet mad fra egne køkkener på plejecentrene« langt fra har rakt.

Ønsker til ældreplejen for 95 mio. kr.

Derfor beder Sundhed og Omsorg nu om yderligere 11,4 mio. kr., så der »fremover bliver produceret mad syv dage om ugen«, hedder det i afdelingens budgetforslag, som blev præsenteret for politikerne i sundheds- og omsorgsudvalget på et møde i sidste uge.

Ingen fingerknipsløsning

Udvalgsformand Peter Hegner Bonfils (EL) vil spørge ind til baggrunden for forslaget om weekendmaden for at få et ordentligt beslutningsgrundlag.

»Jeg vil helt klart stille spørgsmål om, hvad i alverden baggrunden for dette her er. Har vi egentlig ikke afsat midler til det, og hvad er op og ned i det? Sidste gang ved budgetforhandlingerne i 2014 endte det med at være hovsa og vindfrikadeller i rigtig lang tid,« siger han og henviser bl.a. til, at nogle plejehjemskøkkener har vist sig dyre at klargøre, og at udgifterne er blevet væltet over på beboere.

Vakuumpakket mad er fortid: »Nu mangler vi kun det sidste«

Ældrerådmanden havde gerne set, at plejehjemmene var klar med frisklavet mad alle dage.

»Men jeg må også erkende, at det ikke er en fingerknipsløsning,« konstaterer Jette Skive.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Aarhus skal gå forrest i kampen mod psykiske lidelser

Thomas Medom, politisk leder for SF i Aarhus, social- og beskæftigelsesrådmand
Flere og flere unge aarhusianere rammes af psykiske lidelser som stress og angst.

Debat: Hvornår er det fondssvindel?

Per Hovgaard
Det er et brud på min retsbevidsthed, hvis Erhvervsstyrelsen slipper af sted med at give grønt lys til, at Aarhus 2017 kan modtage 24,8 mio. kr. fra en fond, som er oprettet af Aarhus Kommune.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Annonce
Biler
15 lækre biler til små penge: Stor Golf-guide med indiskutabel vinder
Vi tjekker den traditionelle, men fortsat populære Golf-klasse. Spørgsmålet er, hvem der gør det bedst? Find svaret her i guiden, hvor vi tester de 15 modeller på det danske marked. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her