*

Aarhus

Aarhus Kommune finder TV 2-dokumentar misvisende

Syv møder og 11 telefonsamtaler hen over sommeren 2016, hvor Jørn Toft Jensen kom i problemer, fremgik ikke af TV 2-dokumentaren ”Mors lille dreng på egne ben”.

Den unge mands hashforbrug eskalerer, han traver tilfældigt rundt og hænger i de aarhusianske gader og parker som en hjemløs, og kriminelle står på spring for at udnytte, at Jørn Toft Jensen ikke kan sætte grænser eller forstå konsekvenserne af sine valg.

Men hvor er Aarhus Kommune, hvis afdeling for voksne med handicap har ansvaret for Jørn i sommeren 2016?

Ingen steder virker det som ifølge socialchef Lotte Henriksen i TV 2-dokumentaren ”Mors lille dreng på egne ben”, der blev sendt torsdag. Men det er absolut ikke et retvisende billede af virkeligheden, mener socialchefen.

Aarhus-politikere vil sikre en bedre overgang for udsatte unge til voksenlivet

»I udsendelsen efterlades man med indtrykket, at der overhovedet ikke er kontakt mellem kommunen, plejefamilien og Jørn hen over sommeren i forhold til det forløb, som udvikler sig. Men vi holder faktisk syv møder og har 11 telefonsamtaler med Jørn og plejefamilien hen over sommeren,« konstaterer Lotte Henriksen.

Sårbare unge i Aarhus slår sig på voksenlivet

Forsinket ombygning

Hun giver en gennemgang af sagen set med Aarhus Kommunes briller:

Jørn er tilbudt en plads på botilbuddet Tingagergården i september 2016. Men en forsinket ombygning betyder, at boste det først åbner til november. I mellemtiden har Aarhus Kommune en aftale med plejeforældrene om, at Jørn Toft Jensen skal bo hos dem.

Men Jørns hashmisbrug eskalerer, og plejefamilien kan ikke styre ham og smider derfor håndklædet i ringen. Det får Aarhus Kommune til at tilbyde Jørn en plads på bo- og arbejdsstedet Hvilstedshus syd for Aarhus. Men Jørn mener, at bostedet ligger for langt væk og takker nej på trods af, at både kommunen og plejefar Uffe Andersen har forsøgt at motivere Jørn til at takke ja.

Autismeforeningen: Alle vores forældre oplever svigt, når deres børn fylder 18 å

Det ender med, at plejefamilien tager sig af Jørn igen. Men endnu en gang kommer situationen ud af kontrol, og Aarhus Kommune kontakter Jørns biologiske mor, Anni Toft Jensen, så hun kan prøve at motivere Jørn til at takke ja til at flytte på Hvilstedshus.

»Via telefonopkald og møder forsøger vi at løse situationen omkring Jørn den her sommer. Det bliver nævnt i dokumentaren, at han siger nej til tilbuddet om en anden institution, men vi gør faktisk en hel del for at motivere Jørn til at tage imod tilbuddet og løse situationen, og det synes vi slet ikke fremgår i udsendelsen,« siger Lotte Henriksen.

Mulighed for bostøtte

Af dokumentaren fremgår også, at en sagsbehandler giver Jørn et telefonnummer til et forsorgshjem. Det undrer plejemoderen sig meget over i udsendelsen, da hun mener, at Jørn aldrig selv ville tage kontakt til stedet grundet sin autisme.

Jørns gamle institution: »Vi er blevet meget klogere på 20 år«

Men den reelle baggrund for at koble Jørn til et forsorgshjem er ifølge Lotte Henriksen, at den unge mand på den måde får tilknyttet en bostøtte, som også kan hjælpe med at bo hos plejeforældrene.

Uanset hensigten har plejefamilien i al fald ikke forstået, hvorfor kommunen har givet ham nummeret til et forsorgshjem.

»Nej, lige præcis. Og det er der, vi skal være skarpere på, hvordan vi kommunikerer,« siger Lotte Henriksen.

Socialpædagoger vil med på råd i sager om Jørn og andre udsatte

Dokumentaristen bag ”Mors lille dreng på egne ben”, Lars Høj, ejer af Dokumentarkompagniet, afviser kommunens kritik af, at udsendelsen ikke i tilstrækkelig grad viser kommunens engagement over sommeren 2016.

Kommunen overhørte advarsler om boligtilbud til ”Mors lille dreng”

»Vi fortæller heller ikke i dokumentaren, at der ikke bliver holdt møder. Der bliver holdt møder hele tiden, og det fremgår i det skriv, vi har lavet på tv2.dk,« siger Lars Høj, der forklarer, at dokumentaren viser, hvad møderne mellem Aarhus Kommune, plejeforældrene og Jørn ender ud med:

»De ender med, at man ikke kan få Jørn på en institution, og man ender med at give ham et telefonnummer til et forsorgshjem, og dermed refererer vi konklusionen på de møder.«

I har ikke skarptvinklet?

»Nej, det synes jeg ikke. Vi laver en fortælling i fjernsynsformat på 45 minutter, og det er begrænset, hvad vi kan have med i det. Så har vi valgt at lægge en hel masse på nettet, så man kan læse hele historien mere detaljeret,« siger Lars Høj.

Socialchef: Dilemmaet er, at Jørn bare kan sige nej tak

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lægedækning skal have topprioritet

Henrik Nedergaard, administrerende direktør, Diabetesforeningen
Region Midtjylland er på en skæv kurs i forhold til at styrke den almene lægepraksis. Konsekvenserne kan blive alvorlige.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her