*

Aarhus

Scener fra Klostertorvet

Observationer af livet på Klostertorvet i Aarhus kan være en speciel oplevelse.

Torsdag morgen på Klostertorvet.

Solen er oppe, og vejrmelderne lover 25 grader.

10-20 aarhusianere står ved busstoppestederne og nyder sommervejret, mens de venter på bussen.

»Woaahhhh,« lyder det fra en ung fyr i bar mave på bænken foran butikken Identita på Klostertorvet, hvor en gruppe på fem-seks misbrugere har gang i flaskerne, og den unge fyr i bar mave og en anden tætbygget mand er godt oppe at køre.

Manden i bar mave slingrer ud på torvet og råber, mens den tætbyggede sparker til en tom øldåse, der flyver fladt ind mod butiksmurene mellem de forbipasserende.

På bænken foran Vor Frue Kirke sidder tre andre misbrugere i fred og ro og tømmer deres flasker, og lidt efter klokken halv ni kommer seks-otte andre til, tilsyneladende ovre fra værestedet ved Kirkens Korshær.

»Kommunen skal finde en løsning inden september«

På torvet råber den tætbyggede ad tre p-vagter – Klostertorvets særlige vagter møder først kl. 12 – og nogle af misbrugerne forsvinder mod Lille Torv, mens den tætbyggede og andre flytter sig over til flokken ved bænken ved Vor Frue Kirke.

Torsdag morgen – en misbruger går frem og tilbage på fortovet ved Vor Frue Kirke.

Bycykel på lufttur

Den tætbyggede virker stærkt beruset og rastløs og tager fat i en grøn bycykel, som han løfter op i strakte arme og forsøger at kaste over byggehegnet rundt om kirken.

Det lykkes ikke, og cyklen smadrer ind i hegnet og falder til jorden.

Han slingrer derefter hen mod busstoppestedet og smider noget i skraldespanden, mens de ventende buspassagerer trækker sig tilbage.

En skoleklasse er på vej ad fortovet foran kirken, og børnene zigzagger sig igennem flokken af 10-12 misbrugere, som sidder på bænken, på jorden og går frem og tilbage på fortovet og ude på vejen. Børnene kommer forbi og over fodgængerfeltet til Klostertorvet.

Som løve i et bur

En solbrun mand i sort træningstøj er kommet til gruppen ved Vor Frue Kirke, og han går konstant rastløs frem og tilbage på fortovet nærmest som en løve i bur. Han fægter med armene og snakker til de øvrige på bænken og fortovet og nogle af de forbipasserende.

To tjenere fra Café Smagløs er ved at åbne til brunch kl. 9, og de må over og hente en af caféens stole hos gruppen ved Vor Frue Kirke, hvor en af misbrugerne har taget stolen og sat sig på den. Det lykkes uden konfrontation.

Den tætbyggede, som i en lille time har vadet råbende rundt på torvet, ude på Frue Kirkeplads-gaden og på fortovet ved kirken, er nu faldet om og ligger på fortovet ved Klostertorvet.

Vi tager en tur ned på Klostertorv og ser på problemet med mange hjemløse på torvet, som de handlende er utilfredse med. Vi taler evt. med de handlende mm.

Aggressive personer

Dagen forinden, onsdag eftermiddag ved 15.30-tiden, er 15-20 misbrugere forsamlet ved trappen til Kirkens Korshær, da der pludselig udbryder et skænderi mellem nogle af dem, og en pose med noget indhold bliver kastet, så forbipasserende cyklister må undvige.

Politiet bliver tilkaldt til stedet, og i døgnrapporten noterer politiet efterfølgende:

»Et par højrøstede og aggressive personer blev i går kl. 15.38 anholdt på Klostertorvet i Aarhus, da de nægtede af efterkomme politiets anvisninger. Politiet reagerede på en anmeldelse af en lille gruppe personer, der generede folk på torvet og virkede truende.«

Politiet beder uromagerne om at gå til den nærliggende varmestue, men det nægter en 25-årig kvinde og en 38-årig mand, og de bliver anholdt, hvilket dog ikke forløber uden problemer, ifølge døgnrapporten:

»Den 38-årige mand var tydeligt påvirket af alkohol, og da han stadig nægtede at forlade stedet, blev han til sin store utilfredshed anholdt. Han råbte ukvemsord efter betjentene og forsøgte at vriste sig fri.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Historisk mulighed for en god løsning nu

Bo Lindbirk, Solbjerg
Jeg synes ikke, at jeg vil undlade at kommentere en vis Niels J. L. Iversens svar på mit sidste indlæg i debatten om placeringen af hovedbanegården i Aarhus.

Debat: Når økonomien vejer tungere end fornuften og anstændigheden

Frédérique Johnsen, overlæge, røntgenafdelingen, sygehuset, Herning
Megen forskning understøtter mistanken om en sammenhæng mellem vindmøllestøj og helbredsskader.

Debat: Harlev er tømt for liv

Ejgil Rahbek, byrådskandidat (V) Harlev
I Århus Stiftstidende 18/5 udtaler Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde, sig om byudvikling og byfortætning i Hørning og Skanderborg og bruger Harlev og Solbjerg som eksempler på byer tømt for liv.
Restauranter

Tag selv vinen med

Vi koncentrerer os om maden, så sørger gæsterne for vinen, siger Le Basilic i Aarhus. Maden kunne nu godt trænge til mere opmærksomhed.

En bid af Italien

Anmeldelse: Restaurant Passione er et autentisk, italiensk spisested, som trods skønhedsfejl efterlader et sympatisk indtryk.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her