*

Aarhus

Scener fra Klostertorvet

Observationer af livet på Klostertorvet i Aarhus kan være en speciel oplevelse.

Torsdag morgen på Klostertorvet.

Solen er oppe, og vejrmelderne lover 25 grader.

10-20 aarhusianere står ved busstoppestederne og nyder sommervejret, mens de venter på bussen.

»Woaahhhh,« lyder det fra en ung fyr i bar mave på bænken foran butikken Identita på Klostertorvet, hvor en gruppe på fem-seks misbrugere har gang i flaskerne, og den unge fyr i bar mave og en anden tætbygget mand er godt oppe at køre.

Manden i bar mave slingrer ud på torvet og råber, mens den tætbyggede sparker til en tom øldåse, der flyver fladt ind mod butiksmurene mellem de forbipasserende.

På bænken foran Vor Frue Kirke sidder tre andre misbrugere i fred og ro og tømmer deres flasker, og lidt efter klokken halv ni kommer seks-otte andre til, tilsyneladende ovre fra værestedet ved Kirkens Korshær.

»Kommunen skal finde en løsning inden september«

På torvet råber den tætbyggede ad tre p-vagter – Klostertorvets særlige vagter møder først kl. 12 – og nogle af misbrugerne forsvinder mod Lille Torv, mens den tætbyggede og andre flytter sig over til flokken ved bænken ved Vor Frue Kirke.

Torsdag morgen – en misbruger går frem og tilbage på fortovet ved Vor Frue Kirke.

Bycykel på lufttur

Den tætbyggede virker stærkt beruset og rastløs og tager fat i en grøn bycykel, som han løfter op i strakte arme og forsøger at kaste over byggehegnet rundt om kirken.

Det lykkes ikke, og cyklen smadrer ind i hegnet og falder til jorden.

Han slingrer derefter hen mod busstoppestedet og smider noget i skraldespanden, mens de ventende buspassagerer trækker sig tilbage.

En skoleklasse er på vej ad fortovet foran kirken, og børnene zigzagger sig igennem flokken af 10-12 misbrugere, som sidder på bænken, på jorden og går frem og tilbage på fortovet og ude på vejen. Børnene kommer forbi og over fodgængerfeltet til Klostertorvet.

Som løve i et bur

En solbrun mand i sort træningstøj er kommet til gruppen ved Vor Frue Kirke, og han går konstant rastløs frem og tilbage på fortovet nærmest som en løve i bur. Han fægter med armene og snakker til de øvrige på bænken og fortovet og nogle af de forbipasserende.

To tjenere fra Café Smagløs er ved at åbne til brunch kl. 9, og de må over og hente en af caféens stole hos gruppen ved Vor Frue Kirke, hvor en af misbrugerne har taget stolen og sat sig på den. Det lykkes uden konfrontation.

Den tætbyggede, som i en lille time har vadet råbende rundt på torvet, ude på Frue Kirkeplads-gaden og på fortovet ved kirken, er nu faldet om og ligger på fortovet ved Klostertorvet.

Vi tager en tur ned på Klostertorv og ser på problemet med mange hjemløse på torvet, som de handlende er utilfredse med. Vi taler evt. med de handlende mm.

Aggressive personer

Dagen forinden, onsdag eftermiddag ved 15.30-tiden, er 15-20 misbrugere forsamlet ved trappen til Kirkens Korshær, da der pludselig udbryder et skænderi mellem nogle af dem, og en pose med noget indhold bliver kastet, så forbipasserende cyklister må undvige.

Politiet bliver tilkaldt til stedet, og i døgnrapporten noterer politiet efterfølgende:

»Et par højrøstede og aggressive personer blev i går kl. 15.38 anholdt på Klostertorvet i Aarhus, da de nægtede af efterkomme politiets anvisninger. Politiet reagerede på en anmeldelse af en lille gruppe personer, der generede folk på torvet og virkede truende.«

Politiet beder uromagerne om at gå til den nærliggende varmestue, men det nægter en 25-årig kvinde og en 38-årig mand, og de bliver anholdt, hvilket dog ikke forløber uden problemer, ifølge døgnrapporten:

»Den 38-årige mand var tydeligt påvirket af alkohol, og da han stadig nægtede at forlade stedet, blev han til sin store utilfredshed anholdt. Han råbte ukvemsord efter betjentene og forsøgte at vriste sig fri.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Overgreb mod kysten

Kai Otto v. Barner, Absalonsgade 43, 2. sal, Aarhus C
Området langs Strandvejen er enestående, derved at den åbne bræmme langs kysten kun i ringe grad brydes af bebyggelse.

Debat: Bilracerbanen på Wedelslund kommer næppe ud af sit pitstop

Jørgen Warberg, Frodes Mark 14, Skovby, Galten
Efter at Tage Nielsen på vegne af den radikale byrådsgruppe tirsdag 20/6 havde meldt et klart nej tak til en Wedelslund Racerbane i et debatindlæg, skete der lige pludseligt noget på den politiske front: SF vaklede.

Debat: Formanden for Strøget svines til af kultureliten efter sin kritik af Aros

Uwe Max Jensen , Jægergårdsgade 152, Aarhus C
Formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Lars Svendsen, har tilladt sig i et (ironisk?) indlæg i gratisavisen Aarhus Onsdag at kritisere Aros, Aarhus Kunstmuseum, herunder den tyske kunstner Katharina Grosses værk i Mindeparken.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.
Annonce
Bolig
Risiko for pest, mund- og klovesyge og salmonella: Det er forbudt at fodre høns med køkkenaffald
Pga. risiko for smitsomme husdyrsygdomme er det ikke lovligt at fodre høns, svin eller andre produktionsdyr med rester fra køkkenet og husholdningen. Læs, hvad du må og ikke må fodre dine høns med. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her