*

Aarhus

Scener fra Klostertorvet

Observationer af livet på Klostertorvet i Aarhus kan være en speciel oplevelse.

Torsdag morgen på Klostertorvet.

Solen er oppe, og vejrmelderne lover 25 grader.

10-20 aarhusianere står ved busstoppestederne og nyder sommervejret, mens de venter på bussen.

»Woaahhhh,« lyder det fra en ung fyr i bar mave på bænken foran butikken Identita på Klostertorvet, hvor en gruppe på fem-seks misbrugere har gang i flaskerne, og den unge fyr i bar mave og en anden tætbygget mand er godt oppe at køre.

Manden i bar mave slingrer ud på torvet og råber, mens den tætbyggede sparker til en tom øldåse, der flyver fladt ind mod butiksmurene mellem de forbipasserende.

På bænken foran Vor Frue Kirke sidder tre andre misbrugere i fred og ro og tømmer deres flasker, og lidt efter klokken halv ni kommer seks-otte andre til, tilsyneladende ovre fra værestedet ved Kirkens Korshær.

»Kommunen skal finde en løsning inden september«

På torvet råber den tætbyggede ad tre p-vagter – Klostertorvets særlige vagter møder først kl. 12 – og nogle af misbrugerne forsvinder mod Lille Torv, mens den tætbyggede og andre flytter sig over til flokken ved bænken ved Vor Frue Kirke.

Torsdag morgen – en misbruger går frem og tilbage på fortovet ved Vor Frue Kirke.

Bycykel på lufttur

Den tætbyggede virker stærkt beruset og rastløs og tager fat i en grøn bycykel, som han løfter op i strakte arme og forsøger at kaste over byggehegnet rundt om kirken.

Det lykkes ikke, og cyklen smadrer ind i hegnet og falder til jorden.

Han slingrer derefter hen mod busstoppestedet og smider noget i skraldespanden, mens de ventende buspassagerer trækker sig tilbage.

En skoleklasse er på vej ad fortovet foran kirken, og børnene zigzagger sig igennem flokken af 10-12 misbrugere, som sidder på bænken, på jorden og går frem og tilbage på fortovet og ude på vejen. Børnene kommer forbi og over fodgængerfeltet til Klostertorvet.

Som løve i et bur

En solbrun mand i sort træningstøj er kommet til gruppen ved Vor Frue Kirke, og han går konstant rastløs frem og tilbage på fortovet nærmest som en løve i bur. Han fægter med armene og snakker til de øvrige på bænken og fortovet og nogle af de forbipasserende.

To tjenere fra Café Smagløs er ved at åbne til brunch kl. 9, og de må over og hente en af caféens stole hos gruppen ved Vor Frue Kirke, hvor en af misbrugerne har taget stolen og sat sig på den. Det lykkes uden konfrontation.

Den tætbyggede, som i en lille time har vadet råbende rundt på torvet, ude på Frue Kirkeplads-gaden og på fortovet ved kirken, er nu faldet om og ligger på fortovet ved Klostertorvet.

Vi tager en tur ned på Klostertorv og ser på problemet med mange hjemløse på torvet, som de handlende er utilfredse med. Vi taler evt. med de handlende mm.

Aggressive personer

Dagen forinden, onsdag eftermiddag ved 15.30-tiden, er 15-20 misbrugere forsamlet ved trappen til Kirkens Korshær, da der pludselig udbryder et skænderi mellem nogle af dem, og en pose med noget indhold bliver kastet, så forbipasserende cyklister må undvige.

Politiet bliver tilkaldt til stedet, og i døgnrapporten noterer politiet efterfølgende:

»Et par højrøstede og aggressive personer blev i går kl. 15.38 anholdt på Klostertorvet i Aarhus, da de nægtede af efterkomme politiets anvisninger. Politiet reagerede på en anmeldelse af en lille gruppe personer, der generede folk på torvet og virkede truende.«

Politiet beder uromagerne om at gå til den nærliggende varmestue, men det nægter en 25-årig kvinde og en 38-årig mand, og de bliver anholdt, hvilket dog ikke forløber uden problemer, ifølge døgnrapporten:

»Den 38-årige mand var tydeligt påvirket af alkohol, og da han stadig nægtede at forlade stedet, blev han til sin store utilfredshed anholdt. Han råbte ukvemsord efter betjentene og forsøgte at vriste sig fri.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Rådmanden må gå

Evner Kristian Würtz ikke selv at drage den politiske konsekvens, må borgmester Jacob Bundsgaard gøre det.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Sløret kreativitet og fremsyn

Mogens Skjøth, cand.jur. og billedkunstner. Aaboulevarden 92, Aarhus
Har de mange kulturbyarrangementer og -initiativer sløret vores kreativitet og fremsyn?

Debat: En grøn og blå vision for Tangkrogen

Steen Bording Andersen, kulturudvalgsformand og medlem af Teknisk Udvalg (S)
Vi ønsker en debat om, hvordan man evt. kan transformere områder til et mere aktivt, bynært, rekreativt område.

Debat: Drop nu de retssager mod Aarhus Kommune

John Graversgaard, Byagervej 144, st. th., Beder
Det er beskæmmende at se en gruppe landbrugsfolk, som vil køre retssager mod kommunens indsats for at beskytte vores fælles drikkevand.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Bolig
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere
Hemmeligheden bag 100 års møbelsucces: Intet overlades til tilfældighederne i familiefirma
Møbelproducenten Carl Hansen & Søn tager møbeldesign så seriøst, at produktionen hele tiden strømlines, mens de vigtigste danske designikoner samles under ét tag - senest Børge Mogensen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her