*

Aarhus

Socialchef: Dilemmaet er, at Jørn bare kan sige nej tak

Tingagergården var kun et midlertidigt tilbud, fortæller socialchef Lotte Henriksen, der erkender, at sagen om Jørn giver stof til eftertanke.

Jørn. dokumentaren "Mors lille dreng på egne ben"

Når Jørn Toft Jensen og andre børn med problematiske diagnoser fylder 18 år, kan de selv skalte og valte over, hvilken hjælp, de vil tage imod fra det offentlige.

Derfor kan det være svært for Aarhus Kommune at få folk på rette spor, lyder det fra socialchef Lotte Henriksen som en reaktion på kritikken, der blev rejst mod kommunen i TV 2-dokumentaren ”Mors lille dreng på egne ben” torsdag aften. Hun henviser således til, at Jørn selv kunne bestemme, om han vil lukke pædagogerne ind i sin lejlighed på botilbuddet for autister Tingagergården.

»Dilemmaet er, at når man er 18 år og myndig, kan man træffe beslutning om at sige nej. Jørn kan afvise Tingagergårdens tilbud om hjælp til at rydde op på værelset eller en fællesspisning med stedets øvrige beboere. Vi kan arbejde motiverende og appellerende, men vi kan ikke ransage værelser eller lave kropsvisitationer. Det giver udfordringer, når vi taler om, hvordan vi overhovedet kan hjælpe en ung mand som Jørn,« siger socialchefen.

Men han har været tilknyttet socialforvaltningen i 18 år, hvor I kunne lære ham at kende.

»Der sker nogle udviklinger undervejs i forhold til Jørn, og da han kommer ind i teenageårene, ændrer tingene sig. Jørn er meget impuls- og behovsstyret, så det er ikke overraskende, at han har svært ved at se konsekvenserne af, hvad han gør. Men at det betyder så meget for kriminalitet og misbrug, finder vi først ud af, da han kommer til Tingagergården.«

Sårbare unge i Aarhus slår sig på voksenlivet

Man kan ikke lade være med at undre sig over, at Aarhus Kommune vælger at tilbyde Jørn en plads på Tingagergården, når der har været så mange advarsler fra folk omkring Jørn.

»Den første vurdering af Jørn er, at udfordringerne med autisme i høj grad matcher ekspertisen på Tingagergården. I overvejelserne af botilbud indgik også, at Jørn kunne være tæt på sit netværk, bl.a. sin plejefamilie og sit arbejde. Det blev vægtet, da man tog beslutningen om at Tingagergården kunne være stedet, hvor vi afdækkede, hvad der skal til for at hjælpe Jørn,« siger Lotte Henriksen, der understreger, at botilbuddet på Tingagergårdan var midlertidigt.

Af dokumentaren virker det bestemt ikke som om, at den pointe var opfattet hos plejefamilien.

»Nej, det er noget jeg bliver berørt af, når jeg ser udsendelsen. Vores kommunikation med plejefamilien skulle være langt bedre.«

Kommunen overhørte advarsler om boligtilbud til ”Mors lille dreng”

Tingagergården stod ikke klar, da Jørn blev 18 år. Hvorfor lod afdelingen for Voksenhandicap plejefamilien være i uvisheden om planerne for Jørn så længe?

»Voksenhandicap har store økonomiske problemer i 2016. Derfor laver vi et indkøbs- og ansættelsesstop, der betyder, at Tinagergårdens ombygning forsinkes og først er klar at åbne den 1. november sidste år. Men det er klart at set fra plejefamiliens synspunkt, er der kommunikationsproblemer.«

Lotte Henriksen forklarer, at kommunen havde aftalt med plejefamilien, at den havde ansvaret for Jørn indtil han skulle flytte ind på Tingagergården.

Socialpædagoger vil med på råd i sager om Jørn og andre udsatte

Socialchefen understreger, at udsendelsen om Jørn gør et stort indtryk og giver anledning til eftertanke:

»Når vi betragter Jørns sag, må vi erkende, at der er ting, vi som forvaltning kunne have gjort bedre. Forløbet giver blandt andet anledning til at erkende, at den plan, der var lagt for Jørns overgang til bostedet lagde for stor en opgave over på plejefamilien, og at vi med fordel kunne have aflastet plejefamilien tidligere i forløbet, indtil Jørn flytter hjemmefra.«

Socialrådmand Thomas Medom (SF) har ikke ønsket at udtale sig om Aarhus Kommunes indsatser i forbindelse med den nye TV2-dokumentar.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Overgreb mod kysten

Kai Otto v. Barner, Absalonsgade 43, 2. sal, Aarhus C
Området langs Strandvejen er enestående, derved at den åbne bræmme langs kysten kun i ringe grad brydes af bebyggelse.

Debat: Bilracerbanen på Wedelslund kommer næppe ud af sit pitstop

Jørgen Warberg, Frodes Mark 14, Skovby, Galten
Efter at Tage Nielsen på vegne af den radikale byrådsgruppe tirsdag 20/6 havde meldt et klart nej tak til en Wedelslund Racerbane i et debatindlæg, skete der lige pludseligt noget på den politiske front: SF vaklede.

Debat: Formanden for Strøget svines til af kultureliten efter sin kritik af Aros

Uwe Max Jensen , Jægergårdsgade 152, Aarhus C
Formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Lars Svendsen, har tilladt sig i et (ironisk?) indlæg i gratisavisen Aarhus Onsdag at kritisere Aros, Aarhus Kunstmuseum, herunder den tyske kunstner Katharina Grosses værk i Mindeparken.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.
Annonce
Præsten mægler mellem stridende søskende
Når sognepræst Søren Hermansen fra Sorgenfri mægler mellem stridende søskende eller møder dem til en begravelsessamtale om deres afdøde mor eller far, støder han ofte på konflikter, som har rod i barndommen. Samtalerne kan være befordrende eller afsluttende for deres relation. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her