*

Aarhus

Sårbare unge i Aarhus slår sig på voksenlivet

Overgangen fra sårbart eller handicappet barn til voksen i Aarhus Kommunes systemer fungerer ikke, siger fagfolk og organisationer. Socialchefen anerkender problemerne.

Jørn Toft Jensens hashmisbrug eskalerede, og han røg i kløerne på kriminelle, da han i fjor flyttede i egen bolig og tilsyneladende ikke fik nok hjælp til at håndtere sin autismediagnose. Foto: TV2

Mens der har været fastlagte forløb for udsatte og handicappede i årene som børn, halter det for Aarhus Kommune med at få planlagt tiden, efter de fylder 18 år. Det konstaterer fagfolk og organisationer.

Spørgsmålet er blevet aktuelt i forbindelse med opfølgeren til historien om ”Mors lille dreng”, TV 2-dokumentaren “Mors lille dreng på egne ben”, som blev sendt torsdag.

Udsendelsen viser, at Jørn Toft Jensens plejeforældre bl.a. er frustrerede over, at der meget sent blev lagt en plan for plejesønnens fremtid, da han skulle overgå til afdelingen for voksne med handicap. Planen viste sig senere ikke at yde tilstrækkelig hjælp til hans autismediagnose, og hans hashmisbrug eskalerede.

En række tillidsrepræsentanter for socialpædagogerne på området for handicappede og udsatte børn og unge har i en rundspørge forklaret, at det er en hård tid for de unge, når de fylder 18 og overgår til nye tilbud i voksenafdelingen.

»Plads til forbedring«

»Den fungerer ikke, som det er nu. Der er plads til forbedring ved at inddrage fagprofessionelle, der rent faktisk arbejder med de her mennesker, fordi det er dem, der ved, hvor skoen trykker,« siger Gert Landergren Due, formand for Socialpædagogerne Østjylland, der foreslår at lave en blød overgangsordning for unge på 15-25 år.

I kommunens egen handicappolitik – og i loven – står, at der skal holdes samtaler, når de unge er 17,5 år.

Kommunen overhørte advarsler om boligtilbud til ”Mors lille dreng”

Ifølge formanden for Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland, Marianne Banner, er møderne vigtige, da det er her, fremtidige jobmuligheder, førtidspension, kommende botilbud og andre tilbud skal afklares, men mange medlemmer oplever dog, at samtalerne ikke bliver holdt til tiden.

»Aarhus Kommune har været ekstremt dårlig til at holde møderne. Hvis man som forældre ikke ved, at sådanne møder skal holdes, sker det ikke,« siger hun.

Socialpædagoger vil med på råd i sager om Jørn og andre udsatte

Det nikker Nina Rasmussen, bestyrelsesmedlem i ADHD-foreningen Midt-Østjylland genkendende til:

»Samtalerne holdes ofte ikke, eller også dukker en relevant person for sagen ikke op, så man mangler en vinkel af indsatsen over for den unge, der snart bliver myndig.«

Hos Aarhus Kommunes Handicapcenter for Børn og Unge siger chef Rune Meyer, at møderne helt overvejende holdes. Han mener dog, at der kan ske misforståelser, da møderne nogle gange kaldes overleveringsmøder.

Socialchef: Dilemmaet er, at Jørn bare kan sige nej tak

Efter at have set den nye dokumentar om Jørn Toft Jensen erkender socialchef i Aarhus Kommune, Lotte Henriksen, at Aarhus Kommune skal arbejde med at skabe en bedre overgang fra barn til voksen.

»16- og 17,5-årssamtalerne er tydeligvis ikke nok kommunikation til familierne. Vi skal styrke samarbejdet mellem afdelingerne ved bl.a. at lave konkrete instruktioner om, hvordan tingene skal foregå, og måske skal der være en tovholder, der følger en familie og et barn over i voksenområdet,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Overgreb mod kysten

Kai Otto v. Barner, Absalonsgade 43, 2. sal, Aarhus C
Området langs Strandvejen er enestående, derved at den åbne bræmme langs kysten kun i ringe grad brydes af bebyggelse.

Debat: Bilracerbanen på Wedelslund kommer næppe ud af sit pitstop

Jørgen Warberg, Frodes Mark 14, Skovby, Galten
Efter at Tage Nielsen på vegne af den radikale byrådsgruppe tirsdag 20/6 havde meldt et klart nej tak til en Wedelslund Racerbane i et debatindlæg, skete der lige pludseligt noget på den politiske front: SF vaklede.

Debat: Formanden for Strøget svines til af kultureliten efter sin kritik af Aros

Uwe Max Jensen , Jægergårdsgade 152, Aarhus C
Formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Lars Svendsen, har tilladt sig i et (ironisk?) indlæg i gratisavisen Aarhus Onsdag at kritisere Aros, Aarhus Kunstmuseum, herunder den tyske kunstner Katharina Grosses værk i Mindeparken.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.
Annonce
Præsten mægler mellem stridende søskende
Når sognepræst Søren Hermansen fra Sorgenfri mægler mellem stridende søskende eller møder dem til en begravelsessamtale om deres afdøde mor eller far, støder han ofte på konflikter, som har rod i barndommen. Samtalerne kan være befordrende eller afsluttende for deres relation. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her