*

Aarhus

Sårbare unge i Aarhus slår sig på voksenlivet

Overgangen fra sårbart eller handicappet barn til voksen i Aarhus Kommunes systemer fungerer ikke, siger fagfolk og organisationer. Socialchefen anerkender problemerne.

Jørn Toft Jensens hashmisbrug eskalerede, og han røg i kløerne på kriminelle, da han i fjor flyttede i egen bolig og tilsyneladende ikke fik nok hjælp til at håndtere sin autismediagnose. Foto: TV2

Mens der har været fastlagte forløb for udsatte og handicappede i årene som børn, halter det for Aarhus Kommune med at få planlagt tiden, efter de fylder 18 år. Det konstaterer fagfolk og organisationer.

Spørgsmålet er blevet aktuelt i forbindelse med opfølgeren til historien om ”Mors lille dreng”, TV 2-dokumentaren “Mors lille dreng på egne ben”, som blev sendt torsdag.

Udsendelsen viser, at Jørn Toft Jensens plejeforældre bl.a. er frustrerede over, at der meget sent blev lagt en plan for plejesønnens fremtid, da han skulle overgå til afdelingen for voksne med handicap. Planen viste sig senere ikke at yde tilstrækkelig hjælp til hans autismediagnose, og hans hashmisbrug eskalerede.

En række tillidsrepræsentanter for socialpædagogerne på området for handicappede og udsatte børn og unge har i en rundspørge forklaret, at det er en hård tid for de unge, når de fylder 18 og overgår til nye tilbud i voksenafdelingen.

»Plads til forbedring«

»Den fungerer ikke, som det er nu. Der er plads til forbedring ved at inddrage fagprofessionelle, der rent faktisk arbejder med de her mennesker, fordi det er dem, der ved, hvor skoen trykker,« siger Gert Landergren Due, formand for Socialpædagogerne Østjylland, der foreslår at lave en blød overgangsordning for unge på 15-25 år.

I kommunens egen handicappolitik – og i loven – står, at der skal holdes samtaler, når de unge er 17,5 år.

Kommunen overhørte advarsler om boligtilbud til ”Mors lille dreng”

Ifølge formanden for Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland, Marianne Banner, er møderne vigtige, da det er her, fremtidige jobmuligheder, førtidspension, kommende botilbud og andre tilbud skal afklares, men mange medlemmer oplever dog, at samtalerne ikke bliver holdt til tiden.

»Aarhus Kommune har været ekstremt dårlig til at holde møderne. Hvis man som forældre ikke ved, at sådanne møder skal holdes, sker det ikke,« siger hun.

Socialpædagoger vil med på råd i sager om Jørn og andre udsatte

Det nikker Nina Rasmussen, bestyrelsesmedlem i ADHD-foreningen Midt-Østjylland genkendende til:

»Samtalerne holdes ofte ikke, eller også dukker en relevant person for sagen ikke op, så man mangler en vinkel af indsatsen over for den unge, der snart bliver myndig.«

Hos Aarhus Kommunes Handicapcenter for Børn og Unge siger chef Rune Meyer, at møderne helt overvejende holdes. Han mener dog, at der kan ske misforståelser, da møderne nogle gange kaldes overleveringsmøder.

Socialchef: Dilemmaet er, at Jørn bare kan sige nej tak

Efter at have set den nye dokumentar om Jørn Toft Jensen erkender socialchef i Aarhus Kommune, Lotte Henriksen, at Aarhus Kommune skal arbejde med at skabe en bedre overgang fra barn til voksen.

»16- og 17,5-årssamtalerne er tydeligvis ikke nok kommunikation til familierne. Vi skal styrke samarbejdet mellem afdelingerne ved bl.a. at lave konkrete instruktioner om, hvordan tingene skal foregå, og måske skal der være en tovholder, der følger en familie og et barn over i voksenområdet,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Badevandskvalitet – er der styr på planlægningen

Heidi Bank, byrådskandidat for Venstre, Aarhus Kommune. Højbjerg
Når et flertal i byrådet går så højt op i at etablere nye, kostbare badefaciliteter, burde de samme politikere sikre sig, at der bliver lavet målinger af vandkvaliteten ugentligt.

Debat: Lad os investere i familien

Hans Skou | Theresa Blegvad, byrådsmedlemmer i Aarhus Kommune (V)
En stærkere tidlig og forebyggende indsats begynder i hjemmet.
Restauranter
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her