*

Aarhus

Fagdommere: Vraget hotelprojekt forsømte bylivsplan i Aarhus Ø

Asger Enggaard tabte i den forgangne uge sit tredje udbud i Aarhus Ø. Entreprenøren har aldrig vundet et af Aarhus Kommunes udbud, men har ikke mistet lysten til Aarhus

Forslaget fra arkitekten Bjarke Ingels vandt udbuddet, bl.a. fordi det skaber byliv. Illustration: BIG og Sleth

Hverken blandt fagdommerne eller politikerne i Aarhus Byråd var der uenighed om, at stjernearkitekten Bjarke Ingels, Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen og byudvikler Rune Kilden i spidsen skulle vinde retten til at opføre et storstilet hotel- og konferenceprojekt på Ø4 i Aarhus Ø.

Fagdommernes anbefaling i evalueringsrapporten efterlader heller ikke megen tvivl om, at det projekt, som byrådet vedtog onsdag aften, passer bedst ind i området, da det bl.a. »entydigt er det bedst egnede grundlag for den videre byudvikling af Bassin 7«.

Netop denne byudvikling med bl.a. byliv og bylivsaktiviteter havde det konkurrerende hold med entreprenøren A. Enggaard, Nordic Choice Hotels, Schmidt Hammer Lassen Architects ikke tilgodeset godt nok i sit oprindelige bud på opgaven, fremgår det af rapporten. Dette anerkendte A. Enggaard A/S, der således var parat til at lave ændringer for at imødekomme kritikken. Men ifølge fagdommerne, bl.a. arkitekter, kom bygherren ikke med bud på, hvordan projektet skulle leve op til udviklingsplanen for Bassin 7, der skal skabe byliv i Aarhus Ø.

»Udviklingsplanen var lavet af BIG vores konkurrent, og vi havde lyst til at lave en selvstændig løsning, men fagdommerne var meget loyale over for den udviklingsplan. Der var mange elementer i udbuddet, men det fandt ikke gehør at lave den løsning, vi lavede, og der blev ikke skabt mulighed for at lave et nyt forslag,« siger Asger Enggaard, direktør i A. Enggard.

Ifølge direktøren syntes fagdommerne også, at buddet på et hotel mindede for meget om søsterprojektet Malmø Live, som Schmidt Hammer Lassen Architects og Nordic Choice Hotels står bag.

»I det første projekt, vi fremlagde, var der et forholdsvist stort slægtskab mellem Malmø og det, vi tilbød i Aarhus Ø, men det er blevet lavet om i processen, så det er der ikke længere,« lyder det fra Asger Enggaard.

Direktøren konstaterer, at hans virksomhed aldrig har vundet nogle af de udbuds runder, som Aarhus Kommune har haft.

For eksempel gik udbuddet af Nikoline Kochs Plads, tæt på Ø4, hans næse forbi i december, og for en måneds tid siden var han med til at tabe et udbud af den attraktive yderste spids i Aarhus Ø, hvor Danmarks højeste hus skal opføres.

Satser på andre opgaver

»Vi er selvfølgelig ærgerlige over det, men vi håber at finde noget andet at lave i Aarhus,« siger Asger Enggaard, der bl.a. står bag Ceres-byen og er med i Z-Huset i Aarhus Ø.

Direktøren ønsker ikke at kommentere, at byudvikler Rune Kilden har været med på vinderholdet i både højhus- og hoteludbuddet.

Adspurgt om personsammenfaldet understreger både Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling i Aarhus Kommune og teknisk rådmand Kristian Würtz (S), at der ligger en meget grundig evalueringsproces bag vindervalgene.

»Det, vi har valgt begge projekter på, er, at de er de kvalitativt bedste projekter,« siger rådmanden.

Om valget af hotelprojektet forklarer han, at der er lagt stor vægt på byrummene i de to projektforslag:

»Det er vigtigt, at vi her får et projekt, som fungerer godt bymæssigt, fordi det skal stå i mange år. Det er en vigtig nøgle til at få hele Aarhus Ø til at fungere som bydel, og derfor er der lagt afgørende vægt på bylivet i valget af dette projekt og den bedømmelse, der har været.«

Det kommende Scandic-hotel bliver byens største med knap 500 værelser, og konferencesalen får plads til over 2.000 gæster til konferencer, koncerter og events. Ved siden af opføres to boligkarréer med butikker i stueetagen og et boligtårn med 300-450 boliger, hvoraf 80 er til almene boliger.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Umodent

Bente Nielsen, cand.phil., Brabrand
Angående læserbrev fra Clara Kjeldberg Mathiasen (JP Arrhus 17/5).

Islam og danske værdier: Der forskel på tørklæder

Olivia Olsen, Bakkeskoven 115, Skanderborg
Islam er en totalitær politisk ideologi, som ikke giver plads til demokrati.

Debat: Classic Race – et flagskib for klimakommune Aarhus?

Tine Andersen, chefkonsulent, Beder
Aarhus Kommune har lanceret en ambitiøs klimaplan, men alligevel giver man tilladelse til voldsomme udledninger af CO2uden andet formål end underholdning for en lille gruppe racernørder.
Restauranter

Tag selv vinen med

Vi koncentrerer os om maden, så sørger gæsterne for vinen, siger Le Basilic i Aarhus. Maden kunne nu godt trænge til mere opmærksomhed.

En bid af Italien

Anmeldelse: Restaurant Passione er et autentisk, italiensk spisested, som trods skønhedsfejl efterlader et sympatisk indtryk.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her