*

Aarhus

Aarhus er god for familier

Kvaliteten af børnehaver, vuggestuer, skoler og fritidsinteresser har indflydelse, når udenlandske familier skal vælge, om de vil flytte til Aarhus i forbindelse med et arbejde.

Aarhus er mere sikker end Atlanta. Her kan pigerne gøre, hvad de selv vil, uden at Heather og Brian Shroyer skal være nervøse for, om det er sikkert at sende dem afsted.

Aarhus har det, der skal til for en udenlandsk familie, der kommer for at arbejde.

Det mener Tiny Maerschalk, formand for Erhverv Aarhus’ International Community. Ifølge hende følger flere og flere familier med, når en udenlandsk far eller mor har fået et job i Aarhus.

»Aarhus er ikke alene en karrieredestination, men også i høj grad en god destination for en familie. Når man træffer beslutning om, hvor man vil udstationeres er det selvfølgelig vigtigt med løn, jobindhold og karrieremuligheder, men hvis man har ægtefælle og børn med, sætter man lige så stor pris på, at de trives og har en meningsfuld hverdag. Kan man ikke se det potentiale i Aarhus, flytter man ikke hertil,« understreger hun og henviser til, at internationale medarbejdere kigger på kvaliteten af børnehaver, vuggestuer, skoler, fritidsinteresser, og hvor de kan komme til at bo, når de vælger destination.

30+ er attraktivt

Ifølge tal fra Jobindsats.dk, som er Beskæftigelsesministeriets databank om arbejdsmarkedet, er der i øjeblikket 4.014 udenlandske statsborgere beskæftiget i Aarhus. Heraf er 2.807 på fuld tid, og mange af dem har ifølge Tiny Maerschalk formentlig taget familien med, fordi virksomhederne efterspørger arbejdstagere med erfaring.

»Det kan minde om at fare vild«

Top 10

Nationaliteter

International Community under Erhverv Aarhus udgav i november 2016 en undersøgelse, som gav indblik i, hvor i verden udenlandsk arbejdskraft i Region Midtjylland kommer fra. Herunder følger top-10:

1. Tyskland – 8 pct.

2. Rumænien – 8 pct.

3. Indien – 7 pct.

4. Polen – 5 pct.

5. Bulgarien – 5 pct.

6. Storbritannien – 5 pct.

7. Spanien – 4 pct.

8. USA – 4 pct.

9. Italien – 3 pct.

10. Litauen – 3 pct.

Listen er baseret på en registeranalyse af såkaldte expats og repats udført af Epinion i 2015. Analysen dækker expats og repats, der i perioden 2010-2014 er flyttet til en kommune i Region Midtjylland.

»Det handler om, hvem man rekrutterer,« siger hun.

»Er man single, er man typisk i tyverne og i starten af karrieren, men hvis man har lidt erfaring, er man 30+ og har familie, og det er nok i den alder, at man er attraktiv for de videnstunge virksomheder,« siger hun.

Tiny Maerschalk henviser til undersøgelser, som Aarhus Kommune har lavet. De viser, at en af udfordringerne for udlændinge i Aarhus er at finde en egnet bolig til en ordentlig pris. Et andet problem er sproget.

»Danskere taler gerne engelsk, men på arbejdspladsen foregår det hele gerne på dansk. Dansk er ikke et sprog, man taler andre steder, så det kan være en udfordring,« forklarer hun.

Reserverede danskere

Den største udfordring er dog ifølge hende danskerne selv.

»Folk oplever, at danskere er søde og venlige, men meget reserverede. Man har tydeligt et todelt liv – et arbejdsliv og så sit private liv, som er meget privat. Det er for venner og familie. Det er sjældent, at kollegaer er venner,« fortæller hun.

Derfor står International Community årligt bag over 100 events, som skal skabe netværk på tværs af virksomheder og mellem internationale medarbejdere og danskere.

»Som noget helt nyt har vi fået Spouse Community Aarhus for medfølgende partnere. De medfølgende partnere har reageret på, at alle fortæller, at ægtefæller uden arbejde er en udfordring, så nu tager de selv handsken op, og laver arrangementer i løbet af dagstimerne, så de får netværk og hjælper hinanden i jobsøgning. De har ikke mødt hinanden endnu, men de skal have et kaffemøde den sidste fredag i april,« fortæller hun.

Ifølge beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) er der sket forbedringer, som kan få udlændinge til at føle sig mere velkomne i Aarhus.

Flere udlændinge på jobmarkedet i Aarhus

»Der er allerede et internationalt miljø. Man kan være topforsker og have spændende fritidsaktiviteter på engelsk, indtil man eventuelt får lært dansk, hvis man da ikke skal hurtigt hjem igen,« siger han.

Rådmanden mener dog, at der stadig er mange områder, hvor byen kan præsentere sig bedre.

»Der er mange ting, vi kunne blive bedre til – bl.a. skiltningen i vores by. Man kan jo ikke bevæge sig rundt i Aarhus, med mindre man kan dansk. Jeg forestiller mig ikke, at vi skal være tosprogede, som man ser i områder i USA, hvor der nærmest er to officielle sprog, men jeg ser for mig, at der kommer flere internationale miljøer, og at vi bliver bedre til at skilte på engelsk centrale steder,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Overgreb mod kysten

Kai Otto v. Barner, Absalonsgade 43, 2. sal, Aarhus C
Området langs Strandvejen er enestående, derved at den åbne bræmme langs kysten kun i ringe grad brydes af bebyggelse.

Debat: Bilracerbanen på Wedelslund kommer næppe ud af sit pitstop

Jørgen Warberg, Frodes Mark 14, Skovby, Galten
Efter at Tage Nielsen på vegne af den radikale byrådsgruppe tirsdag 20/6 havde meldt et klart nej tak til en Wedelslund Racerbane i et debatindlæg, skete der lige pludseligt noget på den politiske front: SF vaklede.

Debat: Formanden for Strøget svines til af kultureliten efter sin kritik af Aros

Uwe Max Jensen , Jægergårdsgade 152, Aarhus C
Formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Lars Svendsen, har tilladt sig i et (ironisk?) indlæg i gratisavisen Aarhus Onsdag at kritisere Aros, Aarhus Kunstmuseum, herunder den tyske kunstner Katharina Grosses værk i Mindeparken.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.
Annonce
Bolig
Risiko for pest, mund- og klovesyge og salmonella: Det er forbudt at fodre høns med køkkenaffald
Pga. risiko for smitsomme husdyrsygdomme er det ikke lovligt at fodre høns, svin eller andre produktionsdyr med rester fra køkkenet og husholdningen. Læs, hvad du må og ikke må fodre dine høns med. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her