*

Aarhus

Fagforening kræver fyringssager gennemgået i Teknik og Miljø

Fagforeningen HK mener ikke, at Teknik og Miljø-sagen er undersøgt til bunds, før kommunen undersøger, om tidligere medarbejdere er blevet fyret for at være for kritiske.

FORVALTNING

Mistænkelige forhold

  • Flere mistænkelige forhold i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service i Aarhus Kommune efterforskes af Østjyllands Politi.
  • Forvaltningschefen måtte som følge af sagen forlade sin stilling i november sidste år og er nu meldt for underslæb, bestikkelse og tjenesteforsømmelse.
  • I december blev han bortvist. Ifølge JP Aarhus’ oplysninger viste en række bilag, at der var købt tøj, bl.a. til børn, for offentlige midler.
  • Direktøren for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Erik Jespersen, har tidligere erkendt, at der har været indgået aftaler, hvor de lovpligtige udbudsregler ikke blevet overholdt.

Efter pres fra flere partier i byrådet vil Aarhus Kommune nu have svar på, om personer i den øverste kommunale ledelse har kendt til problemer i en sag om kritisabel forvaltning i de to kommunale afdelinger Natur og Vej Service og Center for Byens Anvendelse.

Men fagforeningen HK kræver nu, at kommunen også undersøger, om medarbejdere i de to afdelinger under Teknik og Miljø er blevet fyret, fordi de har været kritiske overfor ledelsen.

Det siger formand for HK Kommunal Østjylland Hans-Henrik Hansen, efter at Aarhus Kommune sent onsdag aften offentliggjorde, at flere højtstående personer i den øverste kommunale ledelse bliver en del af den nye undersøgelse fra revisionsfirmaet Ernst & Young.

»De medarbejdere, som har været kritiske over for ledelsen, har været dybt loyale over for kommunen som arbejdsgiver. Men hvis den officielle afskedigelsesårsag ikke er den reelle, men at man i stedet bevidst har villet af med nogle medarbejdere, fortjener de som minimum genoprejsning og en undskyldning,« siger han.

Tvivl skader tillid

Hans-Henrik Hansen fortæller, at HK har gennemgået fratrædelsessagerne fra flere tidligere medarbejdere i de to kommunale afdelinger. Gennemgangen indikerer ifølge formanden, at nogle medarbejdere tilsyneladende er blevet fyret for at være kritiske.

Peter Bonfils (EL), byrådsmedlem

Det er bare meget uklogt at prøve at tysse på historiens spøgelse. Det vil komme tilbage og hjemsøge dem.
Peter Bonfils (EL), byrådsmedlem

»Det mener jeg, at vi har belæg for at sige, men hvis man ikke får det undersøgt, vil der stadigvæk være tvivl, om det var korrekt, at den og den blev afskediget,« siger han.

Hans-Henrik Hansen peger på, at Aarhus Kommune flere gange har udtalt, at sagen er undersøgt til bunds. Men fagforeningen mener, at tvivlen om fratrædelsessagerne betyder, at tilliden til kommunen lider skade.

»Hvordan skal de øvrige medarbejdere i kommunen turde at gøre opmærksom på kritisable forhold, hvis konsekvensen bliver, at de mister deres job eller bliver psykisk nedbrudt? Det har vist sig, at de medarbejdere, der havde modet til at rejse den kritik, har fået ret, så hvorfor tøver man med at ville undersøge forholdene?« spørger formanden.

Det fremgår af den afsluttede revisionsundersøgelse, at flere af de kritisable forhold som tidligere medarbejdere har påpeget i Natur og Vej Service og Center for Byens Anvendelse har været korrekte.

Bl.a. gjorde tidligere medarbejdere opmærksom på, at udbudsreglerne i Natur og Vejservice ikke blev overholdt.

Politisk opbakning

Men HK står ikke alene med kravet om en undersøgelse af afskedigelsessagerne.

Fagforeningen får opbakning fra Nye Borgerliges byrådsmedlem i Aarhus, Lars Boje Mathiesen, og Enhedslistens Peter Bonfils, der begge mener, at sagen ikke er undersøgt til bunds, før medarbejdersagerne har været under luppen.

Medlem af Aarhus byråd i byrådssalen på Rådhuset. Lars Boje Mathiesen (LA)

Hvad har topledelsen vidst, og hvor lang tid har de siddet på den viden uden at gøre noget?
Lars Boje Mathiesen (Nye Borgerlige), byrådsmedlem

»Jeg fastholder stadig, at vi skal have undersøgt ansættelsesforholdene,« siger Lars Boje Mathiesen.

At rådmanden har besluttet, at Ernst & Young skal undersøge, om flere af de højtstående personer i Teknik og Miljø har haft kendskab til de problematiske forhold i de to kommunale afdelinger, formilder ikke Lars Boje Mathiesens forargelse over, at afskedigelsessagerne ikke er blevet undersøgt eksternt.

»Hvad har topledelsen vidst, og hvor lang tid har de siddet på den viden uden at gøre noget? Det er det ene. Men vi har også en lang række medarbejdere, der er blevet forflyttet, fyret eller har sagt deres job op, som nu står frem og siger, at de har sagt op, fordi de er blevet truet, dårligt behandlet og frosset ud. Ting, der strider direkte imod de værdier, vi har i kommunen,« siger han.

Undersøgelsen af topledelsen i teknisk forvaltning omfatter ifølge kommunen direktøren i Teknik og Miljø, Erik Jespersen, økonomichef Michael Johansson, HR-chef Hanne Thalund, den nuværende rådmand Kristian Würtz (S), tidligere rådmand Bünyamin Simsek (V), tidligere fungerende rådmand og nuværende formand for teknisk udvalg Camilla Fabricius (S) samt borgmester Jacob Bundsgaard (S).

En sløjfe på sagen

Samtidig har Aarhus Kommune givet Ernst & Young mulighed for at udvide undersøgelsen, hvis revisionsfirmaet får oplysninger, der peger på andre personer.

Også Peter Bonfils kommer med en opfordring om at undersøge afskedigelsessagerne, så der kan bindes en sløjfe på sagen, og den kan kaldes afsluttet.

»Det er bare meget uklogt at prøve at tysse på historiens spøgelse. Det vil komme tilbage og hjemsøge dem,« siger han.

Peter Bonfils mener, at det er nødvendigt med en undersøgelse af HR-afdelingen på lige fod med den, som rådmanden igangsætter af ledelsen i Teknik og Miljø for at få personalepolitikken i magistratsafdelingen på ret kurs igen.

»Det første er en uvildig undersøgelse af, hvordan tingene er forløbet i HR-afdelingen. Der er en berettiget utilfredshed blandt de ansatte på en række punkter,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Samvittigheden i sagen om Center for Byens Anvendelse
Knud N. Mathiesen, byrådsmedlem, Dansk Folkeparti
Jeg kunne ønske mig, at de medarbejdere, der kunne bidrage til yderlige oplysninger, ville stå frem; det gælder også medarbejdere i magistraten for Teknik og Miljø.
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu

Kronik: Jagten på falske nyheder og pirat-publicister

Lars Holmgaard Christensen, ph.d. lektor, AAU København og CBS
Et medieproduceret samfundsbillede kommer til os med forskellige grader af falskhed.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Mageløse Moesgaard

Steen Pedersen, Skovparken 27, Skanderborg
Realiseres vindmølleparken ved Mejlflak, vil det unikke kulturlandskab ved Moesgaard blive hegnet ind.

Debat: Oplevelsesmedarbejderne giver liv på plejehjemmene

Jette Skive, rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune
Tirsdag den 2. maj drager omkring 30 plejehjemsbeboere til Pinds Mølle Put and Take for at prøve lykken med snøren og få noget frisk luft og mad i det fri.

Debat: En uskyldig hænges ud for mystisk mord

Jens Erik Mehlsen, Marienhoffvej 16, Ryomgaard
Peer Kaaes bog om det 50 år gamle Højbjerg-mord er velskrevet, men ikke overbevisende i sin argumentation.
Restauranter

Restauranten hjem i stuerne

Risskovs nye gourmet-takeaway Nordly vil bringe restauranten hjem i stuerne. Kvalitets-takeaway er et stærkt voksende marked, siger trendforsker.

Masser af rødt kød og kun lidt salat

Der er kød i store mængder på tallerkenerne hos Köd, en restaurant, som man vel godt kan kalde maskulin med dens forkærlighed for rødt kød, men ikke for grøn salat.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her