*

Aarhus

S vil sætte lægetjek af udviklingshæmmede i system

Som et forsøg skal mindst 100 borgere med udviklingshæmning tilbydes regelmæssige sundhedstjek, foreslår S, der møder bred opbakning i byrådet.

Personer med handicap lever længere, men dør 15-20 år tidligere end resten af befolkningen.

Derfor har Socialdemokratiet i Aarhus stillet forslag om at foretage systematiske sundhedstjek af borgere med udviklingshæmning.

»Sundhedstjek kunne indebære de undersøgelser, alle andre kan få lavet hos lægen, som at måle blodtryk, kolesteroltal og blodsukker. Nogle får også sygdomme på grund af D-vitaminmangel. Samtidig med at skabe en højere livskvalitet, tror jeg, at forslaget kan give en samfundsgevinst, ved at vi forebygger sygdomme,« siger Anette Poulsen (S), næstformand i Aarhus Kommunes socialudvalg og formand for Handicaprådet.

Forebyggelsespotentiale

I en indstilling til byrådet har Socialdemokratiet skrevet, at Roskilde Kommune er i gang med et forsøg, hvor borgere med udviklingshæmning får foretaget sundhedstjek.

Ifølge partiet har forsøget vist sig at have et »stort forebyggelsespotentiale, da der er afdækket sundhedsproblemer med nedsat hørelse, nedsat mobilitet, D-vitaminmangel, diabetes, for højt blodtryk, forhøjet kolesteroltal m.m.«.

Bred opbakning

Socialdemokratiet har derfor foreslået en forsøgsordning i Aarhus, hvor det systematiske sundhedstjek iværksættes på tre-fire udvalgte bosteder omfattende mindst 100 borgere med udviklingshæmning.

Forslaget blev taget godt imod i byrådet, da sagen første gang blev behandlet i marts.

Venstre kaldte forslaget spændende, mens De Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti bakkede forsøget op.

Forskellige behandlinger

Ordningen vil være valgfri, understreger Anette Poulsen, der også forklarer, at levealder måske ikke er et mål i sig selv.

»Men jeg ved, at hvis vi skal behandle folk ens, skal vi nogle gange behandle dem forskelligt. Folk med udviklingshæmning kan gå til lægen som alle andre, men gør det ikke. Mange, der bor på bosteder, har f.eks. transportproblemer, og andre ved ikke, at de måske fejler noget, fordi de ikke altid kan give udtryk for det,« siger hun.

Efter byrådsbehandlingen blev indstillingen sendt til magistraten med henblik på at indgå i sensommerens forhandlinger om kommunens budget for 2018.

Til den tid skal Sociale Forhold og Beskæftigelse have undersøgt, hvilke udgifter der vil være forbundet ved at gennemføre forsøget med sundhedstjek og en systematisk gennemgang af borgernes medicinforbrug.

Anette Poulsen vil ikke sætte beløb på, hvor mange penge Socialdemokratiet er villig til at skyde efter forsøgsordningen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Adgang forbudt til sundhedsydelser
Hanne Holst Rasmussen, sygeplejerske og forfatter Dagmar Petersens Gade 78, Aarhus C
16/2 bringer JP Wilkes undersøgelse af danskeres syn på de vigtigste emner. I gennemsnit svarer 93 pct. på landsplan: ”Sundhedsvæsenet”, som dermed får den højeste prioritet.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Aarhus skal gå forrest i kampen mod psykiske lidelser

Thomas Medom, politisk leder for SF i Aarhus, social- og beskæftigelsesrådmand
Flere og flere unge aarhusianere rammes af psykiske lidelser som stress og angst.

Debat: Hvornår er det fondssvindel?

Per Hovgaard
Det er et brud på min retsbevidsthed, hvis Erhvervsstyrelsen slipper af sted med at give grønt lys til, at Aarhus 2017 kan modtage 24,8 mio. kr. fra en fond, som er oprettet af Aarhus Kommune.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her