*

Aarhus

Sådan kommer Danmarks højeste hus til at se ud

128 meter højt vartegn i Aarhus Ø blev torsdag præsenteret. "Bugtcentret" kommer til at indeholde en merchandice-butik med adgang til en udkigsplatform og et klasseværelse med køkkenfaciliteter og akvarier.

128 meter højt og dermed Danmarks højeste bygning.

En butik med merchandice og salg af lokale specialiteter, hvorfra der er adgang til en udkigsplatform i toppen af bygningen.

Et klasseværelse til skoleklasser med køkkenfaciliteter, akvarier og et maritim rum til forskellige aktiviteter.

Alt sammen er en del af vinderprojektet "Bugtcentret", som skal opføres som et vartegn for byen på spidsen af Aarhus Ø, skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Bugtcentret skal opføres af anpartsselskabet Lighthouse United med investor Claus Hommelhoff og byudvikler Rune Kilden. Arkitekt Kim Herforth Nielsen, partner i arkitektfirmaet 3XN, har slået stregerne til det markante vartegn, og landskabsarkitekterne Schønherr har skabt haver og fællesarealer.

Som JP Aarhus fortalte i lørdags var valget af deres bud anbefalingen til Aarhus Byråd, der onsdag aften godkendte salget af grunden X2, hvor det nye højhus skal opføres, og borgmester Jacob Bundsgaard (S) er meget tilfreds med beslutningen:

»På en af landets mest attraktive grunde får vi nu et meget flot og markant byggeri, der vil stå som vartegn for en moderne by med store ambitioner. Med Bugtcenteret markerer vi igen, at Aarhus Ø rummer enestående muligheder for arkitektur og bymiljø i mødet mellem byen og bugten. Og samtidig er det en stor kvalitet, at bygningen inviterer byens borgere og gæster indenfor,« siger han i en pressemeddelelse.

Byggeriet ventes at stå færdig i 2020 og kommer også til at indeholde omklædningsfaciliteter til Havbanens brugere, et formidlingssted for Aarhusbugtens Sea Rangers samt et Open Space-område til udstillinger og turistformidling.

Anbefaling til Aarhus Byråd: Lokal rigmand skal bygge Danmarks højeste hus

Derudover vil der blive etableret en såkaldt ”Ø-linje”, der er en sti, som skal skabe sammenhæng i Aarhus Ø og liv på tværs af de fire øer på Pier 4.

Fra købernes side lyder det, at de har bestræbt sig på at skabe et godt byliv i Aarhus Ø.

»Vi har i de sidste mange år arbejdet meget med bylivet på Aarhus Ø, og med dette projekt forsøger vi nu at forankre det midlertidige byliv til et blivende del af livet i bydelen. Vi har således i hele processen haft fokus på, at projektet kommer til at give noget tilbage til alle og ikke kun dem, der bor i ejendommen,« siger Rune Kilden, direktør i Anpartsselskabet Lighthouse United og fortsætter:

»Vi er utroligt glade for den tillid, kommunen har vist os ved at pege på vores projekt. Vi glæder os rigtigt meget til den videre udvikling af projektet, så Aarhus Ø kan få et nyt spændende byggeri.«

Omsust fyrtårn genoplives

Teknikrådmand Kristian Würtz (S) glæder sig til, at højhuset afslutter byggeriet af byens havnebydel.

»Vi har længe ønsket et projekt, der med en stærk arkitektur kan afslutte bebyggelsen ved Lighthouse og dermed fuldende udviklingen af vores havnebydel ud mod havet. Byggeriet er med sin placering yderst på Aarhus Ø med til at sætte et flot punktum for enden af den promenade, som er anlagt på stedet. På toppen af huset kommer der en platform, som får offentlig adgang, og det er et fantastisk plus, at aarhusianerne og byens gæster kan nyde udsigten herfra,« udtaler han.

Aarhus Kommune modtog i forbindelse med udbuddet to forskellige tilbud på at bygge på Aarhus Ø-spidsen. Det andet bud kom fra A. Enggaard, som har allieret sig med Henning Larsen Architects.

Illustration: 3XN
I bedømmelsen af tilbuddene har der været tilknyttet fagdommere, som er administrerende direktør Kent Martinussen fra Dansk Arkitekturcenter, DAC, og tidligere stadsbygningsdirektør i Malmø, Mats Olsson. Ifølge JP Aarhus’ oplysninger har kommunen i bedømmelsesprocessen bl.a. lagt vægt på, at køberen skal have den fornødne viden til at bygge et højhus på en grund med vanskelige jordforhold. Ligeledes har de økonomiske muskler til at gennemføre byggeriet haft en betydning.

Rigmand opgiver Danmarks højeste bygning

Flere af folkene i Anpartsselskabet Lighthouse United står også bag de første etaper af Lighthouse-byggeriet. Dem har arkitekt Kim Herforth Nielsen, partner i arkitektfirmaet 3XN, slået stregerne til. I dette projekt indgik også et fyrtårn på 142 meter på den yderste spids, men det opgav Claus Hommelhoffs selskab Havneinvest efter fire års arbejde at opføre i december 2013, da det blev for dyrt, især fordi der er plastisk ler med stor elasticitet i undergrunden. Således valgte selskabet ikke at bruge sin option til at købe den attraktive grund for  ca. 270 mio. kr.

Efterfølgende har Aarhus Kommune har fået lavet dybdegående jordbundsundersøgelser og sat prisen gevaldigt ned. Prisen på byggefeltet lød på 192,5 mio. kr., da kommunen i fjor atter sendte arealerne med mulighed for at opføre en mindst 110 meter høj bygning, og at der skal opføres 35.000 etagekvadratmeter.

Illustration: 3XN

Illustration: 3XN

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Den skjulte kulturarv

Finn Adamsen, Koglestien 3, Skødshoved

Debat: Den skjulte kulturarv

Villy Fink Isaksen, pensionist, Tilst
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her