*

Aarhus

Skrig, slå, spark og løb væk!

Hvordan kan man lære at forsvare sig selv, hvis det at angribe i sig selv er grænseoverskridende? Det forsøgte kvinder på tværs af aldersgrupper at finde svaret på til selvforsvarskursus i Aarhus V.

Kvindehold på ca. 20 stk. der træner teknikker i selvforsvar. Krav Maga hedder stilen og er en blanding af aikido, judo, taekwondo og wrestling. Instruktøren for kurset hedder Christian Namrok. Foto: Mikkel Berg Pedersen

»Åh nej!« En 14-årig debuttant har hamret så hårdt på sin modstanders boksepude, at hendes kunstige negl er faldet af og nu ligger på madrassen.

Hun kigger forvirret på sin finger og så hen på instruktøren. Skal hun fortsætte? Instruktøren svarer ikke.

Vi er ikke i Fitness World. Her får man ikke point for at være forfængelig. Det er en overfaldsmand ligeglad med.

Vi er hos Krav Maga Global i det vestlige Aarhus, hvor den 52-årige Christian Namrok instruerer kvinder i den israelske selvforsvarsteknik Krav Maga, der kombinerer judo, boksning og wrestling. Han fortæller, at selvforsvar falder de færreste kvinder naturligt.

»I starten er kvinderne generte. Det er ikke naturligt for dem at råbe, sparke og slå. Samtidig kommer de med vidt forskellige ting i bagagen. Nogle har oplevet hustruvold, chikane eller overgreb, mens andre slet ikke har. Fælles for dem er, at de gerne vil have mere selvtillid og vil lære at kunne forsvare sig selv,« siger Christian Namrok, der selv har trænet kampsport i over 40 år og for fire år siden begyndte at instruere i selvforsvar.

Uskyldige grin

Lyden af tung hip hop banker ud i lokalet, og mellem numrene høres lyden af forpustede åndedræt.

På et stort gummiunderlag står Christian Namrok og instruerer pigerne, der parvis agerer offer og potentiel overfaldsmand.

»Bliver I ramt på skulderen, skal I give mig tre armbøjninger,« kommanderer han til dem, imens de forsøger at komme ind på livet af hinanden.

Flere af de yngre piger griner nervøst. Det er ikke nemt at være konfronterende på kommando.

I starten er kvinderne generte. Det er ikke naturligt for dem at råbe, sparke og slå. Sam- tidig kommer de med vidt forskellige ting i bagagen.
Christian Namrok, kampsportinstruktør kampsportinstruktør

I fire år har Krav Maga Global haft mixhold til selvforsvar, men i oktober sidste år startede det første rene kvindehold med to ugentlige træninger.

Holdet består af kvinder i alderen 11 til 65 og tæller alt fra skoleelever, sygeplejersker, studerende, lærere, sosu-assistenter og forretningskvinder.

»Så der er ingen undskyldninger for ikke at være med,« griner Christian Namrok.

»For nogle af de yngste piger kan det være grænseoverskridende at træne med mændene. Så på kvindeholdet lærer pigerne at blive fortrolige med teknikkerne til selvforsvar. Så kan de øve med mændene senere hen,« forklarer han.

I takt med at mændenes beskytterrolle er blevet udvandet med ligestillingen i samfundet, mener Christian Namrock, at kvinder i højere grad er nødt til at lære at kunne forsvare sig selv.

Det kan den 32-årige Bettina Thorbard. Hun arbejder til daglig som fængselsbetjent og har trænet i Krav Maga Global siden januar.

»Det giver meget mere sikkerhed, ikke kun på arbejdet. Jeg er langt mere selvsikker, når jeg er ude i byen. Desuden kommer jeg bare i god form,« siger Bettina Thorbard.

Siden hun startede til selvforsvar, har hun tabt fire kilo. Hun går også til fitness en gang i mellem, men oplever, at hun får pulsen op på en helt anden måde til selvforsvar.

Indtil videre har hun dog ikke haft brug for at benytte de fysiske redskaber i sit arbejde, men hun er ikke i tvivl om, at hun er klar, hvis det engang bliver nødvendigt med de fængselsindsatte.

»Jeg er god til at snakke mig ud af situationer. I stedet for at køre en situation helt op i det røde felt, kan jeg få dem helt ned at kravle i stedet. De fleste indsatte kan kun forsvare sig selv ved at angribe enten fysisk eller verbalt.

Her er det verbale stadig det første, jeg tyr til. De indsatte skal ikke frygte mig, men jeg skal stadig kunne forsvare mig selv, hvis de angriber mig,« siger hun.

Handler om at chokere

Tilbage i hallen bliver der ikke smågrinet mere. Nu er det alvor.

»Hvad vil du?« råber Christian Namrok ind i hovedet på en af pigerne. Han slår ud mod hende. Hun parerer, hæver knæet, som ikke er mere end par centimeter fra hans skridt.

Han ænser ikke truslen mod sine private dele, men kigger på resten af gruppen, der nøje følger hans instruktion.

»Et, to og løb væk,« råber han pludselig, hvorefter pigen igen sænker sit knæ og passerer ham højre om.

Christian Namrok vender sig igen om mod pigen.

»Det her er jeres naturlige reaktion på et angreb,« siger han og udstøder et tøset skrig, imens han dukker sig og holder hænderne op for hovedet.

»I parerer. Bang!«

Han løfter sin højre arm og sparker ud mod den kvindelige hjælpetræner.

»Og så skal I ramme præcist i skridtet,« råber Christian Namrok.

Flere kvinder lærer selvforsvar

»Det hjælper ikke at slå en mand på maven. I Krav Maga går vi meget op i zoner som skridtet, halsen, hvor smerten virkelig kan føles. Det handler om at chokere manden, så kvinden vinder tid til at komme væk. Vi følger vi princippet om maximum damage, minimum time.«

Christian Namrok lægger vægt på, at det handler om at ændre kvindernes selvopfattelse fra at være et passivt offer til aktivt at yde modstand.

»Vi udfordrer reflekser som at lukke øjnene. Simulationerne skal ændre kvindernes grundlæggende vaner. Når kvinder fryser, er det fordi, de ikke ved, hvad de skal, hvis de bliver angrebet. Vi bygger kvinderne op, indtil deres kroppes naturlige reaktion er at reagere frem for at gå i chok,« forklarer han og understreger, at det fysiske selvforsvar kun må ske i nødværge.

Den 14-årige pige er som forvandlet. Neglen er væk, og nu hamrer hun løs på sin modstander.

»Blok, knæ. Blok, knæ. Et, to, skub og løb væk,« lyder det inde fra midten af cirklen. »Hårdere!« råber Christian Namrok.

Det er svært at forstå, at det var den samme teenager, der en halv time tidligere havde svært ved blot at råbe.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Godt forslag om sundhedstjek

Anne Kjeld Pedersen, formand for LEV Aarhus, Hasselbakken 63, Hasselager
Socialdemokraten Anette Poulsen, formand for Handicaprådet og næstformand i Socialudvalget, foreslår i et læserbrev i JP Aarhus den 7/4, at Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse undersøger, hvorvidt der kan indføres regelmæssige sundhedstjek for mennesker med handicap i Aarhus Kommune

Debat: Demokratiet som gave

Keld Friis, Moesgårdvej 15 B, Højbjerg
Demokratiet skal nok vinde og overleve, primært i mangel på noget, der bare minder om et kvalificeret alternativ. Men demokratiet er alligevel konstant truet af, at vi tager det for givet.

Debat: Videre, grønne rammer omkring Moesgaard

Sebastian Jonshøj, formand i Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus
Tænk, hvis man om hundrede år kan stå på Jelshøj og betragte levende hegn, vidtstrakte skove og blomstrende enge i én sammenhængende, dynamisk vekslende idyl?
Restauranter

Masser af rødt kød og kun lidt salat

Der er kød i store mængder på tallerkenerne hos Köd, en restaurant, som man vel godt kan kalde maskulin med dens forkærlighed for rødt kød, men ikke for grøn salat.
Annonce
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her