*

Kommunalvalg Aarhus
Aarhus

En død pige med fedtet hår går igen

En ny café i Frederiksgade tilbyder sine gæster at svømme med gopler, gys i et gammelt victoriansk hus og ræs i alperne med det nyeste virtual reality-udstyr på markedet.

Magnus Rasmussen på 13 år og hans far Karsten Rasmussen kører VR-ræs i Alperne, og især for sidstnævnte bliver køreturen tilpas realistisk til, at han bliver utilpas af køresyge. Fotos: Gorm Branderup

Mørket er faldet på. Foran mig står et brunligt, nedslidt hus i victoriansk stil. En anspændt og dirrende lyd snurrer i ørerne. Jeg ser mig omkring. Ud i mørket, hen på huset. Mine fødder sætter i bevægelse. Jeg har ikke noget valg og drages mod den gustne hoveddør i huset. Åbner den og kigger mig omkring i det svage skær fra min lommelygte. En brun substans ser ud til at vokse ud af væggene. Stadig en dirrende lyd i ørerne.

Længere fremme står omridset af en pige, lidt gennemsigtig og vådt eller måske fedtet brunt hår.

BANG! Hendes døde blege ansigt er pludselig helt oppe i snotten af mig. Jeg skriger rent faktisk. I virkeligheden.

Jeg har spillet rigtig meget playstation. Men det er slet ikke det samme. Det her løfter virkelig oplevelsen. Så meget, at man hurtigt får følelsen af at blive køresyg.
Karsten Rasmussen, VR-spiller

Jeg var advaret. Asbjørn Vohnsen, 24 år, fortalte mig, at nogle lever sig helt ind i oplevelsen, mens andre er rimelig uimponerede, inden han udstyrede mig med et par virtual reality-briller også kaldet VR-briller, en kontrolpind i hver hånd og en rem om min mave, så den såkaldte virtualizer-maskine, jeg står i, præcist kan registrere, når jeg drejer min krop og tager et skridt på maskinens glatte underlag.

Jeg er åbenbart i besiddelse af en af de hjerner, som nemt bliver snydt af falske virkeligheder.

»Det her er sindssygt«

»Teknologien er helt ny. Det er faktisk både godt og skidt. Der findes ingen caféer som vores, så vi har ingen konkurrence. Men vi har heller ingen at søge vejledning hos, og det skal siges, at vi ikke er computernørder, så der er en del stress lige nu,« siger Asbjørn Vohnsen.

Han har sammen med iværksættervennen Jeppe Zoffmann, 22 år, åbnet virtual reality-caféen Limitless, som tilbyder sine gæster at udviske grænsen mellem virkelighed og en computergeneret verden så meget som teknisk muligt. Caféen ligger i Frederiksgade og er den første af sin art i Nordeuropa med markedets mest avancerede VR-udstyr.

Gys, fart og sved: En død pige med fedtet hår går igen

»Fuck,« råber en dreng i et racerbilsæde bagerst i caféen, »det her er sindssygt«.

Han hedder Magnus Rasmussen, er 13 år og er iført de karakteristiske lidt klodsede og firkantede VR-briller. På en ganske normal skærm over Magnus Rasmussen kan man se, hvad der foregår i brillerne. Han kører ræs i et landskab, som ligner Alperne.

Hans far og modstander Karsten Rasmussen prøver at kontrollere sin køresyge med lange og kontrollerede åndedrag, mens han håndterer bilen i de mange nålesving.

»Nøj, jeg har det dårligt,« udbryder Karsten Rasmussen bag VR-brillerne og drejer sit hoved fra side til side for at få et glimt af sin søn i de virtuelle alper.

Bueskydning, gopler og gys

Karsten Rasmussen har taget sine to sønner med på Limitless.

»Jeg har spillet rigtig meget playstation. Men det er slet ikke det samme. Det her løfter virkelig oplevelsen. Så meget, at man hurtigt får følelsen af at blive køresyg. Jeg kan dreje mig rundt i bilen og se min modstander eller landsskabet som i en rigtig bil. Jeg er meget overrasket over, hvor godt det virker,« siger han.

Asbjørn Vohnsen og Jeppe Zoffman har brugt omkring 1 mio. kr. på at åbne caféen og udstyre den med to klassiske racerbilsæder med tilhørende VR-briller og seks såkaldte virtualizer-maskiner.

Virtual reality

Limitless

  • Den 31. december opsagde Asbjørn Vohnsen og Jeppe Zofmann deres job og helligede sig Limitless på fuld tid. Caféen åbnede i Frederiksgade 33 den 11. februar.
  • Virtualizer-maskinerne simulerer kroppens bevægelser og rotationer med 2,8 graders nøjagtighed.
  • I nogle af spillene kan seks deltagere spille på samme tid, men man kan også spille for sig selv.
  • Der findes kun lignende caféer i Italien, Portugal og Mexico.
  • Limitless er foreløbig åben søndag-torsdag kl. 11-22 og fredag-lørdag kl. 10-23. I marts justerer iværksætterne åbningstiderne ud fra, hvornår der er flest kunder.
  • Der er mulighed for at vælge tre spilpakker. En intropakke til 175 kr. Frit valg mellem spil i 25 min. for 150 kr. eller frit valg i 55 min. for 250 kr.

Med brillerne foran øjnene og iklædt udstyr alt efter behov kan caféens gæster for 250 kr. i timen prøve kræfter med bl.a. bueskydning i et bjergterræn, ræs i Alperne, en dykkertur blandt tusinder af gopler eller turen rundt i det mørke og faldefærdige hus, hvor svævende og gennemsigtige børn prøver at tvinge skrig ud af spillerne.

Fed måde at være sammen

Klokken har netop passeret 12, og det næste hold gæster spænder over flere generationer.

Kasper Rørvang på 24 år har sammen med sin fætter og kusine fået valget mellem en tur i biffen eller i de virtuelle verdener. Med sig på Limitless har de deres farmor, Alice Rørvang.

Kasper Rørvang har i omkring et kvarter fægtet med armene ud i ingenting og drejet rundt i en virtualizer-maskine. Han har spillet et skydespil og får tilbudt servietter, da han forpustet og svedig tager VR-brillerne af.

»Jeg har fulgt virtual reality, siden det tog rigtig fart. Nu er der endelig en mulighed for at prøve det, uden at det koster en bondegård. Der er et aldersspænd mellem mig og min fætter og kusine på 11 og 13 år, men vi har altid spillet gameboy og playstation sammen, så det her er bare et yderligere skridt i den retning. Det er en fed måde at være sammen på,« siger han.

Eftersom Limitless er blandt et meget lille antal caféer i verden, der tilbyder sine gæster adgang til så avanceret udstyr, skal de to caféejere rapportere om gæsternes erfaringer med spillene til spiludviklerne, som sidder i Canada. Og selvom Kasper Rørvang i løbet af en times spil er blevet vild med VR-oplevelsen, går der sikkert et godt stykke tid, før han vil overveje at investere i sit eget udstyr. En virtualizer-maskine koster nemlig i omegnen af 100.000 kr.

»Derudover skal man også lige have lov af kæresten til at stille sådan en monstrum op i stuen,« bemærker Asbjørn Vohnsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Psykiatrien i Risskov og/eller Skejby?

Merete Sørensen, mag.art. et cand.mag. Skovagervej 6B, 8240 Risskov
Det reelle alternativ er ikke enten Risskov eller Skejby, men at vi borgere enten mister eller opnår ejerskab til begge.

Debat: Man får som fortjent. Eller gør man?

Sebastian Thomassen, formand for Frit Forum, Aarhus
Karakterer har været diskuteret altid – gives de korrekt, måler de kvalitet, tilgodeser de alle studerende?

Debat: Hvem er de private investorer, der vil bygge en ny lufthavn?

Per Hovgaard, Niels Bohrs Vej 28, Viby J
I mange år er det ikke lykkedes at sætte navne på de private investorer, der angiveligt står klar til at skyde penge i en ny lufthavn til Aarhus. Så spørgsmålet er, hvem disse investorer er?
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her