*

Aarhus

Glem fordommene om gin

Mange tror, at gin kun smager af grannåle. Eller terpentin. Men tidens mange nye ginmærker rummer store smagsoplevelser, fortæller Christian Wendelboe, ginmanager hos Bar Plata.

Christian Wendelboe, barchef på Bar Plata Foto: Casper Dalhoff

Christian Wendelboe har en passion for gin. Allerede i gymnasiet skrev han hovedopgave om emnet, og nu er han ved at skrive en bog om danske ginmærker.

Til daglig er han ginmanager på Bar Plata på Klostertorvet ved siden af sine teologistudier på Aarhus Universitet. Han står for indkøb af gin til baren, der allerede har 160 forskellige ginmærker på hylderne, og så står han også for Bar Platas ginsmagninger, som kan bestilles af private og firmaer.

Det er enkelheden ved gin, der fascinerer ham.

»EU-lovgivningen kræver kun tre ting af en gin. Den skal indeholde en neutral spiritus og enebær, og alkoholprocenten skal være mindst 37,2. Derudover må du tilsætte alt, bare du opfylder de tre ting,« forklarer Christian Wendelboe.

Kreativ leg med gin

Den enkle opskrift på gin lægger op til kreativitet, og mange ginproducenter er begyndt at lege med ingredienserne.

»Gin smager af det, den er lavet af. Er den lavet med rosmarin, smager den af rosmarin. På den måde er gin meget nemt at forholde sig til, også for vores gæster, som vi virkelig kan overraske. Vi har en gin lavet på soltørrede tomater, og den smag kan gæsterne genkende med det samme, når vi fortæller dem det,« siger Christian Wendelboe.

Danskerne er blevet mere kvalitetsbevidste, de vil gerne betale for at få en god smagsoplevelse. Man køber ikke kun en god gin, men også en god tonic.
Christian Wendelboe, ginmanager hos Bar Plata

Engang syntes han, at de gode ginner skulle drikkes rene, fordi de – ligesom meget rom og whisky – giver så store smagsoplevelser i sig selv, men nu giver han sig selv fuld frihed bag bardisken. Gin tilsættes ikke længere kun en skive citron eller lime, nu kan det være alt fra blomster, bær og grøntsager, alt, der fremhæver smagen af den enkelte gins grundingrediens.

»Jeg tager også gerne udgangspunkt i en smag, som kunden kan lide. Er det lakrids, finder jeg en gin, der er lavet med lakrids, en tonic med lakrids, og til sidst river jeg lakridsrod ud over drinken. Smagene skal passe sammen. Og det er stort set muligt at komme til at smage alt, om det så er mos, rabarber eller hyldeblomst,« siger Christian Wendelboe.

Gin er en relativt billig spiritus, og derfor har mange danskere dårlige minder om ungdomsbranderter med gin. Det har skabt fordomme om gin, som Christian Wendelboe gerne vil opfordre alle til at glemme. Der er stadig flest slaveginner på hylderne i danske supermarkeder, men på barhylderne står mange interessante ginmærker med komplekse smage.

»Mange tror, at gin kun smager af grannåle eller terpentin, men det er jo, fordi Danmark ikke har haft de gode gins og de gode tonics før nu. Mange gæster bliver overrasket over, hvor godt gin smager,« siger Christian Wendelboe.

Gin er trendy

I udlandet har gin været stort i mange år, nu er trenden også kommet til Danmark.

»Danskerne er blevet mere kvalitetsbevidste, de vil gerne betale for at få en god smagsoplevelse. Man køber ikke kun en god gin, men også en god tonic,« siger Christian Wendelboe.

Gin pop up-shop
  • Lørdag den 4. marts kl. 10-15.
  • Bar Plata, Klostertorvet 9,
  • Aarhus C.
  • Smagsprøver på ca. 15 ginmærker og salg af hele flasker.

Englænderne har været dominerende på ginmarkedet i århundreder med mærker som Gordon’s, Tanqueray og Beefeater, men nu er mange andre lande også begyndt at producere gin.

»Nogle britiske gins minder meget om hinanden, fordi de bruger de samme ingredienser. Ofte finder man de mest eksperimenterende smage i andre lande. Der bliver produceret mellem en og fire nye gins om ugen på verdensplan,« påpeger Christian Wendelboe.

Af interessante ginproducenter nævner han lande, som man normalt ikke ville forbinde med gin: Mallorca, Schweiz, Columbia, Tyskland, Island – og Danmark. Siden oktober er der kommet seks nye danske gin på markedet.

»Danske ginproducenter er dygtige og får store priser i udlandet. Mange af dem udfordrer gingenren, der bliver lavet gin på honning, tang, rav og brændenælder. Danskerne tør prøve nyt,« siger Christian Wendelboe.

Han nævner danske ginproducenter som Herbie Gin, Klelund Gin, Fary Lochan, Copenhagen Dry og aarhusianske Njord Gin, der er ved at bygge destilleri på Sydhavnen. Der er også danskere, der laver gin i udlandet, ofte af danske råvarer, det er bl.a. Skin Gin, Jensen’s Gin og Geranium.

»Jeg har mange yndlingsgins, men de danske gins ligger mit hjerte nær. Der ligger godt håndværk bag, og mange af dem går op i økologi og lokale råvarer, de laver egnsgin med præg fra lokalområdet,« siger Christian Wendelboe.

Årgangsgin på vej

I modsætning til whisky og rom er gin hurtigt at lave, men mange producenter er begyndt at lagre deres gin – til årgangsgin.

»Jeg er endnu ikke stødt på nogen gin, der har alder på, for det er så relativt nyt. Men senere kan man godt forvente tungere og mørkere gins med mere komplekse smage, som der ikke skal blandes tonic i,« siger Christian Wendelboe.

På lørdag den 4. marts klokken 10-15 har Bar Plata en pop up-shop med specielle ginmærker. Her vil interesserede kunne prøvesmage ca. 15 slags gin og købe en flaske med hjem. Normalt sælger Bar Plata ikke helflasker.

»Mange gæster har ofte spurgt, hvor de kan købe en flaske af en bestemt gin, som de har smagt hos os, men som regel kan mærkerne ikke fås i Danmark. Det gør vi nu muligt med det her arrangement,« siger Christian Wendelboe.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Hovedfejlen ved DR er ikke en for høj licens

Ole Hyltoft, forfatter, fhv. bestyrelsesmedlem i DR
Fejlene ved DR er for meget popunderholdning, mangel på klassisk dannelse, og at medarbejderne ikke repræsenterer danskernes politiske forskellighed.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her