*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Aarhus

Kampen mod skyldnerne: Aarhus Kommune har indkrævet 10 mio. kr.

Ved at ringe rundt til borgere og virksomheder, som skylder penge, har Aarhus Kommune indkrævet 10 mio. kr. Rådmand opfordrer skatteministeren til at tage ved lære.

Ubetalte regninger, manglende tilbagebetalinger og et gældsskabt hul i kommunekassen på næsten en halv mia. kr.

Gælden, som borgere og virksomheder skylder Aarhus Kommune, løb sidste år op i et historisk højt niveau på 417 mio. kr., men med en ny taktik er kommunen nu på vej til at inddrive en del af gælden fra skyldnerne.

Mere end 10 mio. kr. har Opkrævningen i Aarhus Kommune indkrævet siden den 1. januar sidste år ved at ringe til borgere og virksomheder, som ikke har betalt deres regninger til tiden.

Gæld til kommunen

I september sidste år skyldte borgere og virksomheder 417 mio. kr. til Aarhus Kommune.

Siden den 1. januar sidste år har kommunen ringet til skyldnere og mindet dem om, at de skylder penge. Det har indtil videre sikret kommunen 10.039.546,35 kr.

I perioden har medarbejdere i Kultur og Borgerservice i Aarhus brugt 1.135 timer på opgaven, svarende til, at medarbejderne har ringet 8.845 kroner hjem i timen.

Kilde: Aarhus Kommune

Den alternative metode har været kommunens eneste mulighed for selv at hente pengene, da Skat, som har ansvaret for at inddrive borgernes gæld til det offentlige, har haft svært ved at løse opgaven, efter at det kritiserede inddrivelsessystem EFI lukkede i efteråret 2015.

Gælden til Aarhus Kommune nærmer sig en halv milliard

Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus, opfordrer skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at tage ved lære af kommunerne.

»Det betaler sig at gøre en indsats. Jeg er glad for, at vores ekstra indsats giver et så kontant resultat. Det er 10 mio. kr., som borgerne i Aarhus kan få glæde af nu, frem for at vente på, at Skat vil inddrive dem,« udtaler rådmanden.

Derfor, mener Rabih Azad-Ahmad, har det været nødvendigt med indsatsen, som Aarhus Kommune har afsat midlertidige ressourcer til.

»Jeg frygter, at Skats manglende indsats på området skaber en virkelighed, hvor stadig flere begynder at spekulere i ikke at betale deres gæld. Det er ganske enkelt ikke fair.«

Skats nye inddrivelsessystem er på trapperne: De første tre mia. kr. er allerede hentet hjem

Men løsningen er kun midlertidig og stopper, når Skat igen begynder at inddrive gælden – men indtil det sker, fortsætter opgaven, lyder det fra rådmanden.

Siden Aarhus Kommune i januar sidste år begyndte at ringe rundt til skyldnere, har kommunens medarbejdere brugt 1.135 arbejdstimer til opgaven.

Det svarer ifølge kommunen til, at medarbejdere i Kultur og Borgerservice har ringet 8.845,42 kr. hjem i timen.

»Vi kan se, at den personlige kontakt gør en stor forskel. Det er meget nemmere for borgeren at afvise en mail. Samtidig synes jeg, at vi hjælper dem med at få styr på deres økonomi,« forklarer leder af Opkrævningen i Aarhus Kommune Dinah Fey-Hansen.

»Der er krav på listen, hvor vi har svært ved at få pengene ind«

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus var gælden til Aarhus Kommune med 417 mio. kr. i begyndelsen af september sidste år ifølge chefen for Borgerservice i Aarhus, Lene Hartig Danielsen, på »et historisk højt niveau.«

Derfor måtte kommunen tænke alternativt, forklarede hun i oktober til JP Aarhus.

»Vi ringer til dem og siger: Goddag, du skylder penge. Det er et serviceopkald, og mange vil faktisk gerne have orden i deres økonomi,« sagde Lene Hartig Danielsen.

Skats skandalesystem får kommune til at tænke nyt: »Vi ringer til dem og siger: Goddag, du skylder penge«

Ifølge en opgørelse fra kommunen var det i høj grad manglende tilbagebetaling af uberettiget udbetalt kontanthjælp, busbøder og betaling af daginstitutioner, som fyldte mest i den samlede gæld.

Kommunens indkrævning på 10 mio. kr. er særligt hentet hos virksomheder og ejerforeninger, der manglede at betale ejendomsskatter og affaldskrav.

Byrådet i Aarhus har besluttet, at indsatsen med at ringe til skyldnere skal fortsætte i i alt 15 måneder. På baggrund af de nuværende resultater vil Rabih Azad-Ahmad anbefale, at ordningen fortsætter i yderligere to år.

Følg
Jyllands-Posten
Aarhus lige nu

Aarhus Festuge i sneglefart

Fredag begynder årets version af Aarhus Festuge. Kulturinstitutionens adm. direktør, Rikke Øxner, giver fem bud på kulturelle højdepunkter. Hun peger både på koncerter, aktiviteter på havnen og ... snegle.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere
Aarhus Festuge i sneglefart
Fredag begynder årets version af Aarhus Festuge. Kulturinstitutionens adm. direktør, Rikke Øxner, giver fem bud på kulturelle højdepunkter. Hun peger både på koncerter, aktiviteter på havnen og ... snegle. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her