*

Aarhus

Milliardprojekt kan nu realiseres

Aarhus Ø: Bjarke Ingels’ og Gehl Architects’ streger til milliardprojektet AARhus er nu på vej til at blive realiseret. De eftertragtede boliger, restauranter og aktivitetshuse vil skabe liv i bydelen, lyder forventningerne.

Bl.a. Bjarke Ingels (BIG) og Gehl Architects står bag Projekt AARhus, der med sine 250 lejligheder, aktivitetshuse, teater og restauranter skal skabe mere liv i Aarhus Ø. Det første spadestik er netop taget, og det 27.000 kvm store byggeri på Ø4 forventes at stå færdigt i slutningen af 2018.

Milliarden til at opføre prestigebyggeriet er på plads, og mange af lejlighederne er allerede solgt.

Mens flere af de storstilede projekter i Aarhus Ø har været ramt af forsinkelser pga. økonomiske problemer, går det spektakulære AARhus-projekt helt efter planen. Og det første spadestik er netop taget.

Det fortæller byudvikler Rune Kilden, der sammen med bl.a. Bjarke Ingels (BIG) og Gehl Architects skal opføre det 27.000 kvm store byggeri, som ventes at stå færdigt i slutningen af 2018 på Ø4.

»Det her er en kæmpe milepæl for os. Og det er enormt tilfredsstillende at lave et projekt med så høje ambitioner og nogle af verdens dygtigste arkitekter,« siger Rune Kilden.

AARhus-projektet består af en bygning formet som to AA’er, der på sit højeste er 65 meter, men som trapper ned for at sikre, at alle 250 lejligheder får mest mulig sol og havudsigt fra terrasser og taghaver. Ved siden af lejlighederne kommer et teater, hvor Teatret Gruppe 38 flytter ind. Langs vandet, bassin 7, kommer der til at ligge såkaldte aktivitetshuse til små værksteder, gallerier og showrooms, ligesom der skal være restauranter med havkig. Bl.a. Nykredit er med til at finansiere de ca. 1. mia. kr., som AARhus-projektet koster, oplyser Rune Kilden, der vurderer, at denne anlægssum placerer det blandt landets største ikke etapeopdelte projekter. Han kalder AARhus »enormt vigtigt« for byen og ikke mindst Aarhus Ø, hvor der er blevet efterlyst liv.

Strid om Ø4-byggeri er et overstået kapitel

»Med udsigtstårnet og havnebadet, som Sallingfondene donerer, og med det vi laver nu, må man som borger i byen sidde og klappe i sine hænder. Det kommer til at skabe det byliv, der mangler, og som enhver bydel drømmer om,« siger han.

Arkitektur i verdensklasse

Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling i Aarhus Kommune, er helt enig i, at AARhus vil tiltrække flere til Aarhus Ø. Hun understreger, at det var formålet med, at kommunen udvalgte Ingels, Gehl og co. til at gentænke hele området omkring bassin 7 og Ø4. Disse arealer har gruppen lavet en udviklingsplan for og forpligtet sig til at opføre 3.000 kvm bylivsaktivitet på mod at få lov til at bygge 20.000 kvm bolig eller erhverv. Og planerne har ikke skuffet kommunen.

»Projektet er en milepæl, fordi det er en investering i bylivsaktiviteter, der understøtter, at Aarhus Ø nu er en selvstændig bydel med de nødvendige funktioner og et attraktivt sted at besøge. Og Bjarke Ingels-projektet betyder, at Aarhus Ø når nye højder ift. at realisere visionen om, at der skal være arkitektur i verdensklasse,« siger Bente Lykke Sørensen.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) fremhæver også, at projektet er udviklet af verdensstjerner:

»Det er et enormt flot projekt, der er med til at sætte et tårnhøjt arkitektonisk ambitionsniveau for den videre udvikling af de bynære havnearealer. Det kommer til at have en ikoneffekt, som vi kender det fra Isbjerget og Lighthouse-byggeriet. Der bliver skabt gode, attraktive boliger og en hel masse for borgerne i Aarhus i form af rekreative arealer med havnebad og forskellige offentlige formål,« siger han.

54 lejligheder er solgt

Også mange aarhusianere ser store muligheder i AARhus, og lejlighederne går som varme hveder. Johan Nairn, indehaver af Nybolig Bruuns Bro og Aarhus City, har allerede solgt 54 lejligheder, selv om der endnu ikke har været annonceret for dem.

»Det er meget usædvanligt, og efterspørgslen er meget overvældende,« siger han og beskriver, hvad der gør lejlighederne så interessante:

»Det er jo en unik cocktail med den bedste grund, hvor man får Danmarks dygtigste arkitekt til at tegne huset og en landskabsarkitekt til at lave arealerne omkring husene for at give en rigtig bystemning. Der kommer byliv med caféer og restauranter, et teater, små badehuse og ikke mindst et havnebad.«

Kendte arkitekter skal gentænke havnefront

Køberne er typisk husejere, som egentlig ikke havde flytteplaner, men har fået nys om projektet og har slået til, fortæller Johan Nairn.

Lejlighederne varierer i størrelse – fra 57 til 270 kvm – og koster fra 2,2-25 mio. kr. Ifølge ejendomsmægleren er der nu solgt lejligheder for knap 400 mio. kr.

Rune Kilden oplever også en stor interesse for restauranterne og aktivitetshusene. Byudvikleren er således ved at finde ud af, hvilke restauratører, der skal rykke ind i de første restauranter, som forventes at stå klar i sommeren 2017, hvor også havnebadet åbnes.

 

Og ca. seks af de 60 aktivitetshuse er solgt til firmaer inden for tøj-, design- og reklamebranchen, som bl.a. vil bruge de små huse som showroom og til minikonferencer.

Ø4’s øvrige byggefelter til erhverv og bolig kommer i udbud i løbet af efteråret, og de ventes at stå færdigopført i efteråret 2018, hvor også nøglerne kan udleveres til beboerne i AARhus.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen – fup eller fakta om budgetoverskridelser

Niels Peter Jensen, St. Blichers Vej 38, Åbyhøj
Efter at have læst artiklen ”V: Letbanen er blevet alt for dyr” i JP Aarhus 13/9 vil jeg – og sikkert mange andre – gerne som skatteyder have opklaret, om der er fejl i artiklen.

Debat: Byrummet er ikke for alle længere

Robert Johannes Ulrich, cand.mag. Aarhus C
I den senere tid har Aarhus Kommune opstillet en række regnbuefarvede bænke i byrummet, formodentlig for at promovere LGBT-bevægelsen, en mindre politisk interesseorganisation.

Debat: Giv Ældrerådet styrke

Jan Radzewicz , formand for Ældrerådet i Aarhus Kommune Plutovej 10, Højbjerg
Alle over 60 år kan stemme ved valget til Ældrerådet den 10.-31. oktober. Rådet er folkevalgt og skal bl.a. rådgive byrådet og kommunen om ældrepolitiske forhold.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Biler
Næsten som originalen: Måske skal din næste Golf være en Polo
Sjette generation af VW Polo opleves bag rattet stort set som den større og dyrere Golf. Bilen har det hele - inkl. mulighed for 100 pct. digitalt display, der overgår alle andre VW’er. 
Se flere
Næsten som originalen: Måske skal din næste Golf være en Polo
Sjette generation af VW Polo opleves bag rattet stort set som den større og dyrere Golf. Bilen har det hele - inkl. mulighed for 100 pct. digitalt display, der overgår alle andre VW’er. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her