*

Aarhus

Har TV2 brugt ufine midler for at udstille Grimhøj-moskéen?

Formanden for den omstridte moské i Aarhus beskylder tv-station for at have fraklippet nuancer og bruge en kendt islamkritisk konvertit som muldvarp, og Ahmed Akkari, erklæret modstander af Grimhøj-moskéen, til at støbe kuglerne. TV2 afviser kritikken.

Oussama El-Saadi, formand for Grimhøj-moskéen mener, at TV2 har manipuleret i udsendelser for at fremstille muslimer dårligt. Foto: Ernst van Norde

Efter at have været i skudlinen i de seneste uger i TV2's dokumentarserie "Moskéerne bag sløret" skyder Grimhøj-moskéen nu tilbage på tv-stationen.

Formand og talsmand Oussama El-Saadi mener, at TV2 har manipuleret sig frem til det billede, der står tilbage i offentligheden. Bl.a. er det kommet frem i programmerne, at imamer i Grimhøj-moskéen har undervist kvinder og børn i, at utro muslimske kvinder og frafaldne muslimer ifølge koranens sharialov skal piskes eller stenes. Lige som en muslimsk kvinde ikke må sige nej til sex med sin mand.

Som dokumentation for sin påstand har Grimhøj-moskéen givet Jyllands-Posten en lydoptagelse på knap syv minutter. Det er uddrag af en samtale mellem moskéens imam Abu Bilal og TV2's kvindelige muldvarp, der har bedt imamen om rådgivning i fht. sin ægtemand. Jyllands-Posten har fået oversat samtalen - som foregår på arabisk - af en tolk tilknyttet Rigspolitiet.

Dokumentation: Oversættelse af lydfil med iman (pdf)

Muldvarpen fortæller, at hun bliver slået af sin mand, som hun ikke har lyst til at have samleje med. På optagelsen siger Abu Bilal, at manden skal behandle hende ordentligt, og at imamen vil gerne vil tale med manden og hjælpe med at løse konflikten, og flere gange at hun har ret til skilsmisse.

»Hvis han ydmyger samt slår dig og ikke giver dig dine rettigheder, er det selvfølgelig ud fra dette punkt sagen skal gribes an, og du har ret til at bede om skilsmisse,« siger imamen bl.a. i lydfilen.

Men det er klippet ud af tv-udsendelsen, som blev sendt i sidste uge. Således mangler der en lang passage op til imamens svar om, at hun ikke må afslå at gå i seng med sin mand.

»Problemet er, at man ikke viser den dialog, der har været op til svaret på det spørgsmål. Det er ikke objektivt klippet. TV2 klipper, fordi de med programmet gerne vil vise muslimer på en dårlig måde,« siger Oussama El-Saadi.

Sexudtalelser fra Aarhus-moskéer bekymrer toppolitikere

Vibeke Borberg, forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, finder det betænkeligt, at disse nuancer er udeladt.

»Lige præcis det klip, vi taler om her, har givet anledning til en politisk og offentlig debat om den rådgivning, imamer giver en kvinde som hende, der henvender sig. Kritikken er særligt gået på, at imamen ikke henviser til, at hun skal søge skilsmisse. Hvis han reelt bringer det op i samtalen, og det er klippet ud, foregår den offentlige og politiske debat jo på et forkert grundlag,« siger hun.

Mikkel Hertz, nyhedsdirektør på TV2, afviser, at kanalen har udeladt væsentlige oplysninger i dokumentarprogrammerne.

»Det fremgår af vores udsendelse, at imamen ikke billiger mandens vold. ”Det er ikke godt, det er skidt,” siger han. Det fremgår også, at han synes, at det er en dårlig ide, hvis hun søger skilsmisse. Så det er med,« siger han.

Men han siger direkte, ifølge vores oversættelse: ”Hvis han ydmyger samt slår dig og ikke giver dig dine rettigheder er det selvfølgelig ud fra dette punkt sagen skal gribes an og du har ret til at bede om skilsmisse”. Der er han jo rimeligt klar på, at hun har ret til at bede om skilsmisse.

»Ja, men der er en længere snak om skilsmisse. Hans konklusion er, at det er en dårlig ide,” svarer Mikkel Hertz.

Så du mener ikke, at der er nuancer, der er blevet udeladt i det her?

»Jo, der er nogle nuancer, der er blevet udeladt, men ikke noget der ændrer på indholdet af den rådgivning, hun får. De konklusioner, hun når frem til på hans vegne. Det er efter min mening fair og retvisende gengivet.«

Vibeke Borbergs betænkeligheder bliver også tilbagevist.

»Hendes påstand om, at det er det klip, alle medier interesserer sig for, mener jeg er skudt forkert. Mediernes interesse har handlet om meget andet end det specifikke klip. Det har handlet om stening og meget mere. Dækningen har primært handlet om substansen i programmerne og dermed moskéernes og imamernes rolle i integrationen. Så jeg synes, at hun tillægger det klip for stor betydning,« siger Mikkel Hertz.

Ifølge bl.a. Grimhøj-moskéen er TV2's kvindelige muldvarp en kendt islamkritiker, der er konverteret og fører kampagner mod sin tidligere religion. Oussama El-Saad fnyser af, at TV2 har brugt hende som »spion«, da han mener, at hun med sin baggrund har en forudindtaget holdning til Grimhøj-moskéen.

Desuden finder han det forkert, at hun i udsendelserne bruges til at give sit syn på forholdene i Grimhøj-moskéen.

»Hun er ikke muslim, hun prædiker i hele Europa imod islam, så hun kan ikke være dommer og bøddel på samme tid. Det er ikke professionelt arbejde, når de bruger en, der fordømmer os i forvejen,« betoner talsmanden.

Oussama El-Saadi synes også, at det er problematisk, at Ahmed Akkari, som talsmanden beskriver som en erklæret modstander af Grimhøj-moskéen, har en fremtrædende rolle i dokumentaren. Oussama El-Saadi mener, at Akkari har støbt kuglerne og hjulpet til med bevidst at fremprovokere kontroversielle udtalelser fra imamerne.

Formanden stiller mere end kritisk over for TV2's metoder:

»At jeg kritiserer TV2, er det mindste, du kan sige. Jeg ved ikke, hvilke ord jeg skal bruge.«

Aarhus-politikere tager afstand fra Grimhøj-imam

Mikkel Hertz ønsker ikke at udtale sig om den kvindelige muldvarps baggrund, men ser ingen problemer i hendes ageren.

»Hun fortæller nogle ting om den private situation, hun siger, at hun står i med en voldelig mand, som ønsker kone nummer to osv. Hvis man synes, at det er ledende, så fred være med det. Det er det ikke efter min mening. Hun stiller åbne spørgsmål,« siger han og er endvidere ganske klar i sit svar om Ahmed Akkaris rolle i programmerne.

»Akkari optræder i dokumentaren som det, han er, nemlig en tidligere imam. Han kommer med de udtalelser, han kommer med. Han er ikke med til at støbe nogen kugler eller fremprovokere noget,« siger Mikkel Hertz.

Følg
Jyllands-Posten
LA’s integrationsordfører: Lad os skubbe mørkemændene frem i lyset
Christina Egelund, integrationsordfører (LA)
Lad os ikke hjælpe dem, der ikke vil det frie, åbne samfund, men lad os i stedet værne om demokratiets fundament. For undskyld mig, men hvis ikke forsvarer ytringsfriheden, hvem skal så?
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Tølper, taber, Trump

Per Nyholm, kommentator
Var Donald Trump ikke præsident, ville han være et tidsspilde.
Annonce
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debatindlæg: Balladen om politiskolen skyldes mangelfuld ledelse

Jens Anker Hasager, offentlig chef, Hejrebakken 55, Brabrand
Hvorfor er der næsten dagligt eksempler i pressen på sager i den offentlige forvaltning, der ikke er i orden, når de fremlægges – uanset hvilken del af den offentlige sektor vi taler om?

Debatindlæg: Lad os bruge kunsten til at gentænke vores samfund

Rasmus Nordqvist, kulturordfører for Alternativet
Med Aarhus som europæisk kulturhovedstad i 2017 får vi et enestående indblik i, hvordan kunsten og kulturen kan bidrage til at udvikle vores samfund i en helt ny retning.

Debatindlæg: Kvindesvømning er ikke et problem

Josephine Fock, integrationsordfører for Alternativet valgt i Østjyllands Storkreds
Madlavning for mænd, teater for børn, fodbold for kvinder og aerobic for pensionister. Skal de initiativer også politiseres og bekæmpes med misbrug af ord om ligestilling og frisind?
Restauranter

Martin Ib åbner madmarkeder

Til marts åbner kokken Martin Ib kantine og eventlokaler i Pakhusene på Aarhus Ø. Her åbner han også MIBmadmarked, og målet er at åbne i alt 20 MIBmarkeder i Jylland og på Fyn inden 2020.

Kold mad - og blandingsvin

Restaurantanmeldelse: Det kniber gevaldigt med ambitionsniveauet på Lajmi — både når det gælder mad og betjening.

Rar Bar er blevet til Ombord

Dansk mad: Allan Thallaug og Kristian Sørensen står bag Ombord, Jægergårdsgades nye restaurant, der ligger, hvor Rar Bar lå i 12 år. Det er de to kokkes tredje restaurant.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her