*

 

Aarhus

Har TV2 brugt ufine midler for at udstille Grimhøj-moskéen?

Formanden for den omstridte moské i Aarhus beskylder tv-station for at have fraklippet nuancer og bruge en kendt islamkritisk konvertit som muldvarp, og Ahmed Akkari, erklæret modstander af Grimhøj-moskéen, til at støbe kuglerne. TV2 afviser kritikken.

Oussama El-Saadi, formand for Grimhøj-moskéen mener, at TV2 har manipuleret i udsendelser for at fremstille muslimer dårligt. Foto: Ernst van Norde

Efter at have været i skudlinen i de seneste uger i TV2's dokumentarserie "Moskéerne bag sløret" skyder Grimhøj-moskéen nu tilbage på tv-stationen.

Formand og talsmand Oussama El-Saadi mener, at TV2 har manipuleret sig frem til det billede, der står tilbage i offentligheden. Bl.a. er det kommet frem i programmerne, at imamer i Grimhøj-moskéen har undervist kvinder og børn i, at utro muslimske kvinder og frafaldne muslimer ifølge koranens sharialov skal piskes eller stenes. Lige som en muslimsk kvinde ikke må sige nej til sex med sin mand.

Som dokumentation for sin påstand har Grimhøj-moskéen givet Jyllands-Posten en lydoptagelse på knap syv minutter. Det er uddrag af en samtale mellem moskéens imam Abu Bilal og TV2's kvindelige muldvarp, der har bedt imamen om rådgivning i fht. sin ægtemand. Jyllands-Posten har fået oversat samtalen - som foregår på arabisk - af en tolk tilknyttet Rigspolitiet.

Dokumentation: Oversættelse af lydfil med iman (pdf)

Muldvarpen fortæller, at hun bliver slået af sin mand, som hun ikke har lyst til at have samleje med. På optagelsen siger Abu Bilal, at manden skal behandle hende ordentligt, og at imamen vil gerne vil tale med manden og hjælpe med at løse konflikten, og flere gange at hun har ret til skilsmisse.

»Hvis han ydmyger samt slår dig og ikke giver dig dine rettigheder, er det selvfølgelig ud fra dette punkt sagen skal gribes an, og du har ret til at bede om skilsmisse,« siger imamen bl.a. i lydfilen.

Men det er klippet ud af tv-udsendelsen, som blev sendt i sidste uge. Således mangler der en lang passage op til imamens svar om, at hun ikke må afslå at gå i seng med sin mand.

»Problemet er, at man ikke viser den dialog, der har været op til svaret på det spørgsmål. Det er ikke objektivt klippet. TV2 klipper, fordi de med programmet gerne vil vise muslimer på en dårlig måde,« siger Oussama El-Saadi.

Sexudtalelser fra Aarhus-moskéer bekymrer toppolitikere

Vibeke Borberg, forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, finder det betænkeligt, at disse nuancer er udeladt.

»Lige præcis det klip, vi taler om her, har givet anledning til en politisk og offentlig debat om den rådgivning, imamer giver en kvinde som hende, der henvender sig. Kritikken er særligt gået på, at imamen ikke henviser til, at hun skal søge skilsmisse. Hvis han reelt bringer det op i samtalen, og det er klippet ud, foregår den offentlige og politiske debat jo på et forkert grundlag,« siger hun.

Mikkel Hertz, nyhedsdirektør på TV2, afviser, at kanalen har udeladt væsentlige oplysninger i dokumentarprogrammerne.

»Det fremgår af vores udsendelse, at imamen ikke billiger mandens vold. ”Det er ikke godt, det er skidt,” siger han. Det fremgår også, at han synes, at det er en dårlig ide, hvis hun søger skilsmisse. Så det er med,« siger han.

Men han siger direkte, ifølge vores oversættelse: ”Hvis han ydmyger samt slår dig og ikke giver dig dine rettigheder er det selvfølgelig ud fra dette punkt sagen skal gribes an og du har ret til at bede om skilsmisse”. Der er han jo rimeligt klar på, at hun har ret til at bede om skilsmisse.

»Ja, men der er en længere snak om skilsmisse. Hans konklusion er, at det er en dårlig ide,” svarer Mikkel Hertz.

Så du mener ikke, at der er nuancer, der er blevet udeladt i det her?

»Jo, der er nogle nuancer, der er blevet udeladt, men ikke noget der ændrer på indholdet af den rådgivning, hun får. De konklusioner, hun når frem til på hans vegne. Det er efter min mening fair og retvisende gengivet.«

Vibeke Borbergs betænkeligheder bliver også tilbagevist.

»Hendes påstand om, at det er det klip, alle medier interesserer sig for, mener jeg er skudt forkert. Mediernes interesse har handlet om meget andet end det specifikke klip. Det har handlet om stening og meget mere. Dækningen har primært handlet om substansen i programmerne og dermed moskéernes og imamernes rolle i integrationen. Så jeg synes, at hun tillægger det klip for stor betydning,« siger Mikkel Hertz.

Ifølge bl.a. Grimhøj-moskéen er TV2's kvindelige muldvarp en kendt islamkritiker, der er konverteret og fører kampagner mod sin tidligere religion. Oussama El-Saad fnyser af, at TV2 har brugt hende som »spion«, da han mener, at hun med sin baggrund har en forudindtaget holdning til Grimhøj-moskéen.

Desuden finder han det forkert, at hun i udsendelserne bruges til at give sit syn på forholdene i Grimhøj-moskéen.

»Hun er ikke muslim, hun prædiker i hele Europa imod islam, så hun kan ikke være dommer og bøddel på samme tid. Det er ikke professionelt arbejde, når de bruger en, der fordømmer os i forvejen,« betoner talsmanden.

Oussama El-Saadi synes også, at det er problematisk, at Ahmed Akkari, som talsmanden beskriver som en erklæret modstander af Grimhøj-moskéen, har en fremtrædende rolle i dokumentaren. Oussama El-Saadi mener, at Akkari har støbt kuglerne og hjulpet til med bevidst at fremprovokere kontroversielle udtalelser fra imamerne.

Formanden stiller mere end kritisk over for TV2's metoder:

»At jeg kritiserer TV2, er det mindste, du kan sige. Jeg ved ikke, hvilke ord jeg skal bruge.«

Aarhus-politikere tager afstand fra Grimhøj-imam

Mikkel Hertz ønsker ikke at udtale sig om den kvindelige muldvarps baggrund, men ser ingen problemer i hendes ageren.

»Hun fortæller nogle ting om den private situation, hun siger, at hun står i med en voldelig mand, som ønsker kone nummer to osv. Hvis man synes, at det er ledende, så fred være med det. Det er det ikke efter min mening. Hun stiller åbne spørgsmål,« siger han og er endvidere ganske klar i sit svar om Ahmed Akkaris rolle i programmerne.

»Akkari optræder i dokumentaren som det, han er, nemlig en tidligere imam. Han kommer med de udtalelser, han kommer med. Han er ikke med til at støbe nogen kugler eller fremprovokere noget,« siger Mikkel Hertz.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu

JP Aarhus mener: Det skal bygges væk ...

Det synes, som om Aarhus Kommune, Brabrand Boligforening og A. Enggaard A/S har fundet nøglen til positiv udvikling i Gellerup i reklamesloganet ”Det skal bygges væk”.
Forsiden lige nu

DF-ordfører: Alt og alle kan ikke være danske

Martin Henriksen, udlændingeordfører (DF)
Dybest set handler det om at udvise velvilje, respekt og åbenhed over for det land, man har slået sig ned i.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye band
Debatindlæg

Debat: Trafikkaos i Aarhus

Knud Daugaard, Langenæs Allé 70, st. mf., Aarhus C

Debat: Roser til politikerne

Gert Landergren Due, kredsformand, Socialpædagogerne Østjylland
Det er dejligt at opleve, at det faktisk kan lade sig gøre at flytte noget hos politikerne.

Debat: Granhøj Dans truer med afdansningsbal

Palle Granhøj truer med at lukke sit dansekompagni, hvis kommunen ikke kommer med et snarligt svarer på, om støtten fortsætter. Man forstår frustrationen.
Kirkearrangementer

Det sker i kirkerne

Koncerter, teaterforestillinger, foredrag. Se hvad der sker i byens kirker.
Annonce
Kommentar
Restauranter

Grød indtager Aarhus

Grødbaren ”Grød” er blevet populær i hovedstaden. Nu åbner den også i Aarhus efter lang tids jagt på lokaler. Det sker den 1. oktober.

Miro er tilbage

Åbning: Stamkunder sørgede, da Toni Leichtle lukkede Restaurant Miro efter 26 år. Men nu er den afholdte Aarhus-kok med de tyske aner tilbage.
Seneste AGF nyheder
Guides til Aarhus
Annonce
Biler
Hvem siger, at en familiebus skal være småtrist i designet?
Renault Scenic var en revolution for 20 år siden. I fjerde generation handler det mest om forførende former og rolig videreudvikling af MPV’en som biltype. 
Se flere
Bolig
Ny trend: Mormorsyssel på vej tilbage i moderne og humoristisk udgave
De traditionelle blomstermønstre er passé og erstattes af moderne design med et tvist af humor. Og færdige broderikit og kurser i korssting går som varmt brød, viser tendensen. 
Se flere
Hvem siger, at en familiebus skal være småtrist i designet?
Renault Scenic var en revolution for 20 år siden. I fjerde generation handler det mest om forførende former og rolig videreudvikling af MPV’en som biltype. 
Se flere
JP Aarhus mener: Det skal bygges væk ...
Det synes, som om Aarhus Kommune, Brabrand Boligforening og A. Enggaard A/S har fundet nøglen til positiv udvikling i Gellerup i reklamesloganet ”Det skal bygges væk”. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her