*

Aarhus

Aarhus Universitet og VIA skal spare 400 mio. kr.

Aarhus Universitet (AU) vil spare på bygningerne for at nå et sparemål på 300 mio. kr. VIA skal trimme budgettet med 100 mio. kr.

Fremdriftsreformen kræver, at de studerende gennemfører studierne hurtigere, men det lykkedes ikke til fulde i 2015, hvilket betød et indtægtstab på 20 mio. kr., og det tal kan blive langt større. Christian Klindt Sølbeck

I februar 2014 lød det således fra Brian Bech Nielsen, rektor på Aarhus Universitet, i universitetets avis Omnibus:

»Vi vil altid kunne blive ramt af noget helt uforudset udefra, som kan have store konsekvenser for universitetet. Men lige nu er vi ved at etablere et godt udgangspunkt med henblik på at undgå, at vi skal ud i en stor sparerunde igen.«

Udtalelsen kom, da ledelsen var i gang med den hidtil største fyringsrunde med 128 afskedigelser og 180 fratrædelser, men rektoren valgte klogeligt ikke at udstede garantier for fremtiden.

Der er ingen tvivl om, at arbejdspresset vil vokse i de kommende år med færre medarbejdere.
Per Dahl, fællestillidsrepræsentant for medarbejderne på Aarhus Universitet.

Den fremtid er der lige nu.

Med regeringens krav om 2 pct.s besparelser hvert år i perioden 2016-2019 står universitetet med opgaven at tilpasse budgettet til en virkelighed med 300 mio. kr. mindre i indtægter.

Universitetsledelsen understreger, at der ikke er aktuelle planer om en ”tilpasningsrunde”, men direktør Arnold Boon lægger ikke skjul på, at der er tale om »en stor opgave«.

I løbet af dette forår skal alle områder gennemgå budgetterne for at finde nye indtægter og omkostninger, som kan fjernes. Fra centralt hold vil ledelsen bl.a. gennemgå hele universitetets bygningsmasse for kigge på omkostninger.

»Vi gennemgår hele bygningsområdet, og hvis vi har mulighed for at opsige bygninger, vil vi gøre det, og vi undersøger muligheden for at rykke lidt tættere sammen, så vi kan spare noget mere på huslejen. Det vil vi hellere end at spare på forskning og uddannelse,« siger Arnold Boon.

Uforudsigelig brik

Ud over regeringens sparekrav ligger den såkaldte fremdriftsreform som en yderligere joker i Aarhus Universitets budget.

Reformen kræver, at de studerende gennemfører studierne hurtigere, men det lykkedes ikke til fulde i 2015, hvilket betød et indtægtstab på 20 mio. kr., og det tal kan blive langt større.

Sparekrav

2 pct. mindre hvert år 2016-2019

  • Med finanslov 2016 og de kommende år har regeringen besluttet, at bevillinger til uddannelse reduceres med 2 pct. årligt i 2016-2019.
  • For Aarhus Universitet betyder det et indtægtstab på ca. 300 mio. kr. i perioden 2016-2019.
  • For VIA University College betyder det 100 mio. kr. mindre i indtægter.

»Fremdriftsreformen udgør en væsentlig og ret uforudsigelig brik i det økonomiske puslespil. Hvis vi ikke formår at nedbringe de studerendes studietid, vil universitetet gå glip af en del af sin færdiggørelsesbonus, og vi risikerer i værste fald en fremdriftsbøde på 175 mio. kr. i 2019,« har Arnold Boon oplyst på universitetets hjemmeside.

Per Dahl, fællestillidsrepræsentant for medarbejderne på Aarhus Universitet, siger:

»Der er rigtig mange bolde i luften i øjeblikket med fremdriftsreform, dimensionering og en årlig besparelse oven i de besparelser, som allerede er i gang. Vi håber, at man kan klare opgaven med naturlig afgang, men det administrative område er i forvejen i gang med at gennemføre en kraftig besparelse frem mod 2019, så på det område kan det muligvis blive svært at undgå afskedigelser. Der er ingen tvivl om, at arbejdspresset vil vokse i de kommende år med færre medarbejdere, så ledelsen må pege på opgaver, som ikke skal løses,« siger Per Dahl.

Frihold kerneydelsen

Sune Koch Rønnow, formand for Studenterrådet, siger:

»Det er noget møg, at der skal spares igen, og vi er modstandere af nedskæringerne. Vores holdning er, at der ikke skal spares på uddannelserne, for det er universitetets kerneydelse. Vi mener i stedet, man må kigge på bygningerne og administrationen og forsøge at få flere penge hjem fra eksterne fonde,« siger han og fortsætter:

»Konsekvensen bliver nok desværre, at der skal lukkes fag for at holde kvaliteten på de øvrige uddannelser.«

Hos byens næststørste uddannelsesaktør, VIA University College, er opgaven den samme. Frem mod 2019 skal budgettet tilpasses til et niveau med 100 mio. kr. mindre i indtægter, og den opgave skal løses i dette forår.

»Vi har nedsat en task force, som kigger på tre områder. Kan vi effektivisere og prioritere opgaver på en klogere måde? Kan vi udvikle VIA strategisk, så vi udnytter, at vi er en stor organisation og udnytte de digitale muligheder bedre? Kan vi skaffe nye indtægter ved f.eks. at optage flere studerende?« opremser Harald Mikkelsen, rektor for VIA.

Færre ansatte

Med op mod 70 pct. af omkostningerne bundet i lønninger skal en del af pengene findes i færre ansatte over tid, men VIA håber at kunne undgå større fyringsrunder. Målsætningen er, at perioden frem til 2019 skal bruges til at tilpasse organisationen.

Harald Mikkelsen har ikke lagt skjul på, at han frygter, at besparelserne vil gå ud over kvaliteten af uddannelserne, men han ønsker ikke på nuværende tidspunkt at gå ind i en fornyet politisk debat med regering og folketing.

»Når et flertal i Folketinget beslutter, at det skal være sådan, så er det jo et grundvilkår for os. Sådan er det,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Overgreb mod kysten

Kai Otto v. Barner, Absalonsgade 43, 2. sal, Aarhus C
Området langs Strandvejen er enestående, derved at den åbne bræmme langs kysten kun i ringe grad brydes af bebyggelse.

Debat: Bilracerbanen på Wedelslund kommer næppe ud af sit pitstop

Jørgen Warberg, Frodes Mark 14, Skovby, Galten
Efter at Tage Nielsen på vegne af den radikale byrådsgruppe tirsdag 20/6 havde meldt et klart nej tak til en Wedelslund Racerbane i et debatindlæg, skete der lige pludseligt noget på den politiske front: SF vaklede.

Debat: Formanden for Strøget svines til af kultureliten efter sin kritik af Aros

Uwe Max Jensen , Jægergårdsgade 152, Aarhus C
Formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Lars Svendsen, har tilladt sig i et (ironisk?) indlæg i gratisavisen Aarhus Onsdag at kritisere Aros, Aarhus Kunstmuseum, herunder den tyske kunstner Katharina Grosses værk i Mindeparken.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.
Annonce
Bolig
Risiko for pest, mund- og klovesyge og salmonella: Det er forbudt at fodre høns med køkkenaffald
Pga. risiko for smitsomme husdyrsygdomme er det ikke lovligt at fodre høns, svin eller andre produktionsdyr med rester fra køkkenet og husholdningen. Læs, hvad du må og ikke må fodre dine høns med. 
Se flere
Risiko for pest, mund- og klovesyge og salmonella: Det er forbudt at fodre høns med køkkenaffald
Pga. risiko for smitsomme husdyrsygdomme er det ikke lovligt at fodre høns, svin eller andre produktionsdyr med rester fra køkkenet og husholdningen. Læs, hvad du må og ikke må fodre dine høns med. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her