*

Aarhus

Surt år for hygiejnen i smilets by

Rottelort, skimmel og døde insekter: Fødevarestyrelsens kontroller hos aarhusianske spisesteder i 2015 endte med politianmeldelser og 31 sure smileys – det højeste antal i fem år.

I fjor blev der uddelt 31 sure smileys hos spisesteder i Aarhus Kommune mod syv i 2011.

Skimmel i kølerummet på et pizzeria. Rottelort og døde insekter i emhætten på restauranter. Der bliver gjort ubehagelige fund på de aarhusianske spisesteder, hvor mundvigene i stigende grad hænger nedad på ansigter i kontrolrapporterne, efter at Fødevarestyrelsen har været på besøg. Det fremgår af en opgørelse, som styrelsen har udarbejdet for JP Aarhus.

I fjor blev der uddelt 31 sure smileys hos spisesteder i Aarhus Kommune mod syv i 2011. Det er mere end en firedobling på fire år og 15 flere sure smileys end i 2014.

Det er dog ikke kun Fødevarestyrelsens sureste smileys, der bliver uddelt flere af til de aarhusianske spisesteder. Også i den overordnede kategori detailvirksomheder – alle virksomheder med direkte salg af fødevarer til forbrugerne – er der sket en markant stigning. I 2015 blev den sure smiley uddelt 64 gange til detailvirksomheder, mens den kun var i brug 25 gange i 2011. Antallet af kontrolbesøg har ligget nogenlunde konstant.

Bekymrende udvikling

Udviklingen er bekymrende, lyder det fra fagfolk.

»Fødevaresikkerheden er alfa og omega. Uanset hvordan man vender og drejer det, er det fuldstændigt uacceptabelt, hvis flere spisesteder gambler med fødevaresikkerheden,« siger politisk konsulent i Dansk Erhverv, Jeppe Rønnebæk Kongsbak, der påpeger, at det øgede antal sure smileys også kan være et udtryk for, at Fødevarestyrelsen er blevet bedre til at opsøge de brodne kar.

Det øgede antal sure smileys er problematisk mener også Orla Zinck, bromatolog og formand for den europæiske sundhedsorganisation European Health Foundation.

Gammelt vand og skidt i bageriet

»Udviklingen tyder på, at industrien tilsyneladende er blevet slappere, og at man ikke tager fødevaresikkerheden så alvorligt, som man burde,« siger han.

Mens flere spisesteder må skilte med, at deres virksomhed ikke lever op til Fødevarestyrelsens standarder, havde ni aarhusianske detailvirksomheder sidste år så svært ved at følge reglerne, at de som følge af kontrollerne blev politianmeldt.

»Det er jo en skandale for fødevaresikkerheden,« siger Orla Zinck.

Forbrugerrådet: Gransk de mange sure smileys

Flere prioriterede tilsyn

Seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk Camilla Udsen kalder udviklingen problematisk og opfordrer samtidig Fødevarestyrelsen til at analysere tallene, for at finde årsagen til stigningen i antallet af sure smileys. Hos Fødevarestyrelsen siger fødevarechef i Aarhus Lisbeth Borup, at der hele tiden bliver evalueret. Styrelsen kan ikke give et entydigt svar på, at flere spisesteder dumper i kontrollen end tidligere.

Lisbeth Borup peger dog på, at styrelsen bl.a. er gået mere systematisk til værks hos virksomheder, der gentagne gange overtræder reglerne, og hos steder, hvor der kan forventes at være problemer.

»Det giver selvfølgelig en ændring i vores resultater overordnet set.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debatindlæg: Vesten gør intet

Michael Unna, Pottemagertoften 208, Højbjerg
I henhold til JP’s leder 14/1. Vesten gør ikke noget, imens demokratiet smuldrer i nogle østeuropæiske stater.

Debat: Ældresagen vil umyndiggøre patienter

Niels Graverholt, Skelagervej 330, Aarhus N
Jeg overvejer alvorligt at melde mig ud af Ældre Sagen efter at have set indslaget i TV 2 17/1 om, at nogle læger har meddelt en syg mand, at de ikke vil redde hans liv, hvis han får et hjerteanfald igen.

Debatindlæg: Rod på kanalerne

Bente Nielsen, cand.phil. J.P., Larsens Vej 114, Brabrand
Hvert år ved denne tid sker det samme: Stofa foretager en kanalomlægning.
Restauranter

Martin Ib åbner madmarkeder

Til marts åbner kokken Martin Ib kantine og eventlokaler i Pakhusene på Aarhus Ø. Her åbner han også MIBmadmarked, og målet er at åbne i alt 20 MIBmarkeder i Jylland og på Fyn inden 2020.

Kold mad - og blandingsvin

Restaurantanmeldelse: Det kniber gevaldigt med ambitionsniveauet på Lajmi — både når det gælder mad og betjening.

Rar Bar er blevet til Ombord

Dansk mad: Allan Thallaug og Kristian Sørensen står bag Ombord, Jægergårdsgades nye restaurant, der ligger, hvor Rar Bar lå i 12 år. Det er de to kokkes tredje restaurant.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
»... og her er vejrudsigten sendt direkte fra Dokk1«
DR Sporten og DR Vejret begynder indflytning i Dokk1 til juni og sender første gang i februar 2018. Det bliver en gevinst for hele byen, når Aarhus bliver baggrundstæppe for DR-programmerne, mener borgmesteren. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her