*

Aarhus

Nye regler for børnepasning

Den omstridte modulpasningsordning bliver afskaffet fra 1. januar 2011.

Arkivfoto: Steen Wrem

Fra nytår er det slut med den omstridte modulpasning i børnehaver og vuggestuer i Århus.

Socialdemokratiet, SF og De Radikale aftalte i efteråret 2009 at afskaffe modulpasningen, og aftalen bliver nu udmøntet.

Fra den 1. januar 2011 kan forældre kun vælge imellem pasning på fuld tid (52 timer om ugen) og en deltidsplads på 30 timer. I dag har forældrene valgfrihed imellem fire moduler på 25, 35, 45 og 52 timer.

Forældrebetalingen for en fuldtidsplads svarer til prisen i dag for en plads i 45 timer, mens deltidspladsen koster to tredjedele af dette beløb.

10-15 pct. på deltid

Forligsparterne forventer, at mellem 10 og 15 pct. af forældrene vil vælge deltidspladser. Hvis for eksempel 12 pct. vælger en deltidsplads, vil omkring 2.500 forældre opleve et takstfald, mens ca. 2.500 får en takststigning. Stigningen sker for dem, der i dag har valgt det mindste 25-timers modul og fra nytår bliver presset op i 30 timer.

Hvis antagelsen om, at mellem 10 og 15 pct. vælger deltidspasning, vil ordningen ifølge en pressemeddelelse fra de tre partier være udgiftsneutral for kommunen.

Omdiskuteret

Modulpasningen blev indført som en del af de store kommunale besparelser i Århus i 2007. Siden har den været kritiseret fra flere sider for at være bøvlet og bureaukratisk, og gå ud over børnene, fordi den har ført til nedskæringer på personalesiden. Desuden mener nogen, at ordningen fører til mistillid, fordi pædagogerne skal kontrollere, om forældrene overholder den tid, som de har betalt for.

I november 2009 gav en evaluering udført af Rambøll ny ammunition til modstanderne. Overordnet set viste det sig, at 54 af forældrene var utilfredse eller meget utilfredse med ordningen, mens kun 27 pct. var tilfredse.

Kort tid efter opsagde Socialdemokratiet, SF og De Radikale forliget om modulpasningen.

De borgerlige partier har tidligere kritiseret forligspartierne for at indskrænke forældrenes valgfrihed og gøre pasningen dyrere for dem, der i dag har valgt et modul på 25 timer. Desuden har det været fremme, at forældre, der har valgt 35-timers-modulet kan blive presset op i en fuldtidsplads, fordi de ikke kan nøjes med pasning i 30 timer om ugen.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg
Restauranter
Annonce
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her