*

Kommunalvalg Aarhus
Aarhus

Nye regler for børnepasning

Den omstridte modulpasningsordning bliver afskaffet fra 1. januar 2011.

Arkivfoto: Steen Wrem

Fra nytår er det slut med den omstridte modulpasning i børnehaver og vuggestuer i Århus.

Socialdemokratiet, SF og De Radikale aftalte i efteråret 2009 at afskaffe modulpasningen, og aftalen bliver nu udmøntet.

Fra den 1. januar 2011 kan forældre kun vælge imellem pasning på fuld tid (52 timer om ugen) og en deltidsplads på 30 timer. I dag har forældrene valgfrihed imellem fire moduler på 25, 35, 45 og 52 timer.

Forældrebetalingen for en fuldtidsplads svarer til prisen i dag for en plads i 45 timer, mens deltidspladsen koster to tredjedele af dette beløb.

10-15 pct. på deltid

Forligsparterne forventer, at mellem 10 og 15 pct. af forældrene vil vælge deltidspladser. Hvis for eksempel 12 pct. vælger en deltidsplads, vil omkring 2.500 forældre opleve et takstfald, mens ca. 2.500 får en takststigning. Stigningen sker for dem, der i dag har valgt det mindste 25-timers modul og fra nytår bliver presset op i 30 timer.

Hvis antagelsen om, at mellem 10 og 15 pct. vælger deltidspasning, vil ordningen ifølge en pressemeddelelse fra de tre partier være udgiftsneutral for kommunen.

Omdiskuteret

Modulpasningen blev indført som en del af de store kommunale besparelser i Århus i 2007. Siden har den været kritiseret fra flere sider for at være bøvlet og bureaukratisk, og gå ud over børnene, fordi den har ført til nedskæringer på personalesiden. Desuden mener nogen, at ordningen fører til mistillid, fordi pædagogerne skal kontrollere, om forældrene overholder den tid, som de har betalt for.

I november 2009 gav en evaluering udført af Rambøll ny ammunition til modstanderne. Overordnet set viste det sig, at 54 af forældrene var utilfredse eller meget utilfredse med ordningen, mens kun 27 pct. var tilfredse.

Kort tid efter opsagde Socialdemokratiet, SF og De Radikale forliget om modulpasningen.

De borgerlige partier har tidligere kritiseret forligspartierne for at indskrænke forældrenes valgfrihed og gøre pasningen dyrere for dem, der i dag har valgt et modul på 25 timer. Desuden har det været fremme, at forældre, der har valgt 35-timers-modulet kan blive presset op i en fuldtidsplads, fordi de ikke kan nøjes med pasning i 30 timer om ugen.

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vejsystemet i Aarhus sander til

Erik Skals, ingeniør, Jelshøjvænget 15, Højbjerg
Kommunen laver løsninger, der ikke er gennemtænkte, den løser et problem, men skaber samtidig nye andre steder. Der efterspørges overblik og bedre trafikale løsninger, men vi oplever kun lappeløsninger i infrastrukturen.

Debat: Vil nogen lukke Ellekærskolen?

Nels Møller, tidligere skoleleder på Ellekærskolen | Torben Haugaard, tidligere skoleleder på Ellekærskolen
Restauranter
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her